България отново се нарежда на челна позиция в черната статистика

...
България отново се нарежда на челна позиция в черната статистика
Коментари Харесай

Високата смъртност в България идва най-вече заради сърдечносъдови проблеми

България още веднъж се подрежда на челна позиция в черната статистика за смъртността и дълготрайност на живота от всичките страни членки на Европейски Съюз. Това демонстрират данни от огласения през днешния ден отчет " Здравето в резюме: Европа (2018) " на Европейската комисия и на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Като цяло към 2016 година междинната дълготрайност на живота в Европейски Съюз доближава 81 години. Най-висока междинна дълготрайност на живота има в Испания и Италия (над 83 години), а най-ниска - в България, Латвия, Литва и Румъния (около 75 години).

Степените на смъртност са най-високи в България.

В страната ни главната причина за високата смъртност е, че доста хора умират от поради сърдечносъдови заболявания, написа в отчета.

България е и преди всичко по починали поради инфаркт.

Детската смъртност остава ниска в множеството страни от Европейски Съюз, написа в отчета. Средно за Европейски Съюз се установяват по-малко от 4 смъртни случая на 1 000 раждания през 2016 година.

Малка група страни обаче - Румъния, България, Малта и Словашката република - към момента имат детска смъртност над 5 смъртни случая на 1 000 раждания.

Тези проценти обаче са намалели устойчиво през последните 25 години, регистрира отчетът.

30% от децата сред 15 и 16-годишна възраст у нас пушат цигари, установи още статистиката на Европейска комисия.
Като цяло обаче броят на младите пушачи у нас спада, растеж по този индикатор в ЕС-28 се следи единствено в Румъния и Полша.

Анализът открива и че страната ни е измежду тези, в които цезаровото сечение е най-разпространено. В доста страни от Централна и Източна Европа процентът на дамите, които раждат по този метод, се е нараснал.

През последното десетилетие процентът на ражданията посредством секцио доста се е нараснал. Полша, Румъния и България са страните с най-високи стойности, " което допуска, че несъразмерната приложимост към момента не е получила огромно внимание ".

Цялостно за Европейски Съюз отчетът регистрира, че постоянното до момента увеличение на продължителността на живота е забавило темпа си и че не престават да се следят огромни разлики както в самите страните, по този начин и сред тях, като изоставането е изключително ясно изразено при хората с по-ниско обучение.

Според отчета до 20% от разноските за опазване на здравето в страните от Европейски Съюз биха могли да се пренасочат и да бъдат оползотворени по-добре. С помощта на способи от разнообразни политики би могло да се усъвършенстват разноските, като се обезпечи положително съответствие сред качеството и цената, да вземем за пример при подбора и покритието или публичните поръчки и ценообразуването за фармацевтични артикули посредством оценката на здравните технологии.

Отчита се и тревожния факт, че се усилва броят на хората, които почиват поради психологични проблеми. През 2015 година над 84 000 души в Европа са умряли заради проблеми с психологичното здраве. Общо разноските, свързани с проблеми с психологичното здраве, се чака да възлязат на над 600 милиарда евро годишно.

Еврокомисарят по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис пояснява данните. По думите му въпреки междинната дълготрайност на живота в Европейски Съюз да е измежду най-големите в света, това не би трябвало да се възприема като утешение, тъй като се регистрират по-лоши стойности по отношение на предходните години.

" Животът на доста хора може да бъде избавен посредством активизиране на напъните ни за поощряване на здравословен метод на живот и справяне с рискови фактори като тютюнопушенето или неналичието на физическа интензивност. Неприемливо е всяка година в Европейски Съюз над 1,2 милиона хора да губят прибързано живота си. Това може да бъде избегнато посредством възстановяване на профилактиката на болесттите и посредством по-ефективни здравни грижи ", съобщи еврокомисарят.

В отчета също по този начин се приканва за възстановяване на психологичното здраве и за предварителната защита на психологични болести, които имат освен обществено отражение, само че съгласно осъществените за тях оценки възлизат на над 4% от Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР