България отново е на първо място в света по производство

...
България отново е на първо място в света по производство
Коментари Харесай

България е на първо място в света по производство на лавандулово масло

България още веднъж е преди всичко в света по произвеждане на лавандулово масло. Тазгодишният рандеман на маслото е рекорден - над 300 тона, оповестява Българска национална телевизия.

Според производители огромният растеж на добива на лавандулово масло се дължи на положителните климатични условия през сезона. Рекордното количество от етеричното масло се дължало и на това, че през последните години насажденията доста са се нараснали в другите краища на страната. През тази година реколтата е най-силна в региона на Добрич и Розовата котловина.

По думите на ръководителя на асоциацията на етерично-маслените култури у нас Зара Клисурова рекордният рандеман на лавандулово масло може да се дължи и на това, че огромна част от земеделците почнали да отглеждат лавандула, тъй като изкупната цена на пшеницата била доста ниска. За разлика, сега на непознатия пазар цената на лавандуловото масло варира сред 70 и 90 евро за кг.

Според производителя на етеричното масло Стефан Кожин от ден на ден предприятия стартират да употребяват маслото за изработката на краен артикул. Силен бил и износът към Китай. Освен Китай засилен интерес към българското масло имало и от Германия, Испания и Турция.

Очаква се жътвата на цветята тази година да завърши до две седмици.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР