България отново е изправена пред предсрочни избори - четвърти за

...
България отново е изправена пред предсрочни избори - четвърти за
Коментари Харесай

БСП върна неизпълнен мандат. Какво следва?

България още веднъж е изправена пред предварителни избори - четвърти за последните две години. Българска социалистическа партия върна несбъднат третия мандат за сформиране на държавно управление в границите на това Народно заседание. Очакваме в идващите дни президентът Румен Радев да разгласи по кое време насрочва изключителния парламентарен избор.

Председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски върна на президента несбъднат третия мандат. Увери, че са положили оптимални усилилия за лъчение на държавно управление, само че без триумф. Президентът Румен Радев насочи рецензия към държавното управление на Кирил Петков, че оставя на бъдещия длъжностен кабинет безпорядък в енергетиката. Намекна, че няма да удължи живота на Народното събрание.

Пред публицисти водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на собствен ред упрекна президента, че е част от групата, която смъкна държавното управление.

Българска социалистическа партия са положили всички вероятни старания, с цел да бъде формирано държавно управление, съобщи Георги Свиленски. Напомни, че дружно с " Продължаваме промяната " и " Демократична България " приготвиха управническа стратегия, в която включиха и оферти на Има Такъв Народ. Изрази страдание, че в последния миг хората на Слави Трифонов отдръпнаха поддръжката си.



" Във връзка с предоставената задача да излъчим претендент за министър председател ви осведомявам, че ПГ на Българска социалистическа партия взе решение да не уточни претендент за министър-председател, връщаме мандата като несбъднат ", сподели Свиленски.

" Първо, желая да ви поздравя за положените старания за намиране на решение в границите на третия мандат. Днес вашата партия връща този мандат, само че дружно с неизпъленения мандат за сформиране на държавно управление, ръководещата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката. Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на стопанската система, на обществената система, е най-тежкото завещание на това държавно управление. Искам да употребявам случая да се обърна към всички народни представители за отговорност и намиране на решение за ръководител на КЕВР по опция още през днешния ден. Ползвам случая да пожелая на тези политици, които милеят за бъдещето на България, триумф на идните парламентарни избори ", сподели Радев.



Корнелия Нинова подсети, че са положили старания да се избере нов ръководител на КЕВР, само че за това е належащо още време на Народното събрание.

" Напълно си даваме сметка каква тежест е КЕВР да не работи в идните тежки месеци. В тази връзка,г-н президент, бихме желали да знаем ние и парламентарната група имате ли желание да удължите работата на Народно събрание, с цел да може да се реши този проблем. Ние изцяло си даваме сметка, направихме всичко допустимо. Бяхме упрекнати, че държим мандата единствено, с цел да останем още една седмица на власт, което изрично не е по този начин. Просто сме загрижени за обстановката в страната и искахме да продължат договарянията, до момента в който се реши казусът с КЕВР. Опасяваме се, че за един ден това не може да стане ", сподели Корнелия Нинова.



" Още един път приканвам Народното събрание да откри решение на този извънредно значим проблем до края на тази седмица ", сподели Радев.

На излизане от президентството пред медиите Корнелия Нинова насочи гневни думи към президента.

" Президентът не е спрял да подлага на критика това държавно управление от първия му ден, макар че той сътвори главната партия в него Политическа партия. Заедно с ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " не ни дадоха даже и 100 дни и го обявиха - нямате 100 дни, считаме, че той е част от тази група, която смъкна настоящото държавно управление ", сподели тя.



Нинова не приема рецензиите, че Българска социалистическа партия има отношение към хаоса в енергетиката, предложи на президента да ги насочи към Има Такъв Народ, тъй като министърът на енергетиката е от тяхната квота.

" Оттук нататък отговорността е в президента и той да не се оправдава с завещание, а да назначи министри, които да се оправят с казуса ", сподели тя.

Нинова изясни, че президентът не е търсил публично от Българска социалистическа партия хора за служебни министри: " Допускам, че ще постъпи като първия път, ще вземе някои представители на социалистите зад тила ни. Отсега да кажа - няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, защото никой не се е обърнал публично към нас като партия да дадем оферти за министри ".



След като завърши рулетката с мандатите, в идващите дни президентът Румен Радев би трябвало да издаде укази за разформироване на Народното събрание, да насрочи дата за изключителни парламентарни избори и да назначи служебно държавно управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР