България отказа да чества заедно със Северна Македония легендарния деец

...
България отказа да чества заедно със Северна Македония легендарния деец
Коментари Харесай

София с твърда позиция за честването на Гоце Делчев

България отхвърли да празнува дружно със Северна Македония именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие.
Това стана ясно на обща конференция на външния министър Екатерина Захариева и македонския й сътрудник Никола Димитров.

Екатерина Захариева изрично отхвърли датата, която предлага Скопие.
„ Много ми се желае да гледаме в бъдещето и е неуместно да честваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Няма по какъв начин да тази дата да бъде чествана, това ние в никакъв случай няма да го приемем”, съобщи министърът на външните работи.

На тази дата костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие.

„ Убеден съм, че Гоце Делчев и неговото дело може да бъде мостът сред предишното и сегашното. Ако беше жив и ни гледа отнякъде, няма да бъде доста удовлетворен от актуалното положение”, означи Никола Димитров, министър на външните работи на Северна Македония.
Каракачанов: Комисията за общата ни история с Македония не работи България би трябвало да стане от масата с всички вероятни последици, прикани вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация
Вчера в намерено писмо водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов изрази възмущението си, че съседите ни отхвърлят да признаят, че Делчев е българин и заплаши, че България може да напусне смесената комисия по историческите въпроси, тъй като тя не работи дейно.

Екатерина Захариева изрази вяра, че до края на годината комисията ще завърши работата си сполучливо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР