България отива с най-малката си група спортисти на олимпийски игри

...
България отива с най-малката си група спортисти на олимпийски игри
Коментари Харесай

4 пъти повече унгарци на олимпиадата, над двойно повече сърби, отколкото българи - slava.bg

България отива с най-малката си група спортисти на олимпийски игри от 85 години насам. Този неприличен резултат е реалност, поради тоталния разпад на работещата система за всеобщ спорт и подготовка на елитни състезатели, с която достигнахме до 4-о място по медали в света в края на соца. Тогава даже на бронза се гледаше като излагация, а местата отвън стълбичката на спечелилите бяха одобрявани като цялостен неуспех. Сега сходна система на подготовка, каквато имахме ние, се употребява във водещите капстрани. Дори събратята ни от соцблока резервираха традициите си и в този момент изпращат в Токио пъти повече представители, в сравнение с ние. А парите, които се харчат за олимпийска подготовка на спортистите ни са повече от всеки път в историята. Никой не гледа резултатите. Ние действаме по неправилно разбирания лаф, подправено приписван на дьо Кубертен, че най-важно е присъединяване. 42 от всички тези спортисти ще излязат в Токио с българското знаме на гърдите, защитавайки цветовете на България. За страдание това е редордно дребна делегация за страната ни от Хитлеровата Олимпиада през далечната 1936-а. Интересно е, че много от тях попаднаха на игрите не с положително показване в квалификации, а по случайност и с шанс, като минали заслуги и образците са значително.

28 дами и 14 мъже ще съставляват страната ни в 12 типа спорт, а делегацията ни води огромната шампионка Мария Гроздева, за която това ще бъде седма поредна Олимпиада.

Но делегацията ни в действителност е дребна, изключително в случай че се съпоставяме с горе долу сходните или прилежащи на нас европейски страни. Сърбия да вземем за пример има над два пъти повече спортисти от нас в Токио - 89. Още повече имат страни като Унгария - 167 или 4 пъти повече от българите, Румъния - 101, Гърция - 83, Чехия - 117 и Хърватия - 59.

Не са големи очакванията и за медали на нашата сметка, като опасенията са, че може и да не успеем да достигнем антирекорда с три медала от последните две Олимпиади, разяснява умереният уебсайт дир.бг....
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР