България отчита най-голям ръст по продажби на нови коли през

...
България отчита най-голям ръст по продажби на нови коли през
Коментари Харесай

Продажбите на електромобили в България намаляват

България регистрира максимален растеж по продажби на нови коли през февруари в целия Европейски съюз. Все още обаче най-предпочитани у нас остават бензиновите и дизелови коли. Продажбите на електрически транспортни средства, които към този момент заемат съществени дялове в други страни, в България бележат спад. Това сочат данните на Европейската асоциация на производителите на коли (ACEA).

През февруари страната ни регистрира растеж от 57.5% по продажби по отношение на същия месец на предходната година. Така общият брой на продадените нови коли доближава над 3 600 единици. Това е най-голямото нарастване в целия Европейски Съюз през най-краткия месец от годината.

Това нарастване обаче е движено от продажби основно на бензинови и дизелови коли, а и би трябвало да се има поради ниската база. През обсъждания интервал те нарастват надлежно с 64 и 58% и усилват пазарния си дял, надлежно до надлежно 75.9% при бензиновите и 16.9% при дизеловите.



В процентно отношение растеж в продажбите през обсъждания месец има и при Plug-in хибридите (които разполагат с авариен бензинов мотор – PHEV) и хибридните коли (които се движат на бензин, само че употребяват и акумулатори, които се зареждат посредством мотора или спирачките – HEV). Регистрациите на Plug-in хибридите се усилват със 138.5%, а на хибридните – с 69.8% Въпреки тези на пръв взор огромните растежи техният пазарен дял в общите продажби остава невисок – едвам 2% за хибридите и 0.9% за Plug-in хибридите.

През февруари България регистрира спад от 15.2% в продажбите на електрическите автомобили (които се движат на акумулатори, зареждащи се от външни станции – EV) по отношение на същия месец на 2023 година SСттраната ни въпреки всичко не е единствената с сходна наклонност и в това отношение не държи първите места. Кипър бележи спад от цели 67.7%, а един от най-големите пазари – Германия – спад от 15.4%. Пазарният дял на електрическите автомобили у нас остава дребен – едвам 4.3% от общите продажби през февруари.
Тенденциите в Европейски Съюз
През февруари 2024 година пазарът на коли в Европейски Съюз нараства с 10.1% в съпоставяне със същия месец на предходната година, достигайки 883 608 единици. Сред четирите съществени пазара в Европейски Съюз Франция (+13%) и Италия (+12.8%) означават двуцифрен растеж, следвани от Испания (+9.9%) и Германия (+5.4%). Продажбите на електрически автомобили приблизително в Европейски Съюз порастват през февруари с 9%.

През февруари електрическите коли държат пазарен дял от 12% (стабилен по отношение на февруари 2023 г.), до момента в който хибридните коли превземат близо 29%. Комбинираният пазарен дял на бензинови и дизелови коли е 48.4% през февруари 2024 година, което е спад от 51.9% дял през февруари предходната година.

 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР