България отбелязва днес 142 години от освобождението си. Честваме националния

...
България отбелязва днес 142 години от освобождението си. Честваме националния
Коментари Харесай

Честит национален празник, българи!

България отбелязва през днешния ден 142 години от освобождението си. Честваме националния си празник с подписването на Санстефанския кротичък контракт на 3 март 1878 година Освобождението на България от османско господство е най-важната дата в националния ни календар. Свободата идва след поредност от въстания. Така в последна сметка се стига до деня, когато в Сан Стефано, покрай Истанбул, е подписан мирният контракт сред Русия и Османската империя, с който се слага началото на свободна България. "Постепенно Санстефанският контракт се трансформира в знак на българския национализъм и всяко оттегляне от посочените в него граници е считано за национално изменничество.
Това лимитира извънредно доста ходовете на българските политици и дипломати ", написа доктор Владимир Станев за "Българска история ". След основаването на Княжество България отпред на страната застава княз Александър Батенберг. Днес в страната ще има празнувания по случай 3 март. Към връх Шипка пък се чака да се стекат хиляди хора, които да почетат паметта на починалите за свободата на България. По рекомендация на Кризисния щаб бе предложена анулация на формалната част на честванията там.
От 18.30 часа на пл. „ Народно заседание “ в София президентът и вицепрезидентът ще участват на тържествената заря-проверка във връзка Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. В 18.40 часа президентът ще произнесе слово.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР