България отбелязва 148 години от избухването на българската революция -

...
България отбелязва 148 години от избухването на българската революция -
Коментари Харесай

Първата пушка гръмна в Копривщица

България отбелязва 148 години от експлоадирането на българската гражданска война - Априлското въстание, предава репортерът на БГНЕС Велислав Илиев от историческия център на Копривщица.


През 1876 година избухва Априлското въстание - морална и с оръжие, гражданска война, която се оказва, че е победила, без значение от потушаването на въстанието. Честванията започнаха нощес в Клисура, а през днешния ден възрожденска Копривщица показва спектакъла „ Първа пушка ” на площад „ 20 април “.

Стотици българи се стекоха във възрожденското градче, с цел да отдадат респект на героите, взели участие в събитията от преди 148 години и с цел да се потопят в празничната атмосфера. Тържествената стратегия беше открита с полагане на цветя на гроба на Тодор Каблешков - индивидът, написал фамозното " Кърваво писмо ", с което Георги Бенковски бил прочут за преждевременното експлоадиране на въстанието.


За поредна година на площад " 20 април " се организира и театралният спектскъл " Първа пушка ". Възстановката пресъздава първият изстрел на протеста, даден от въстаника Георги Тиханек, завързалото се стълкновение с турските заптиета край конака и написването на " Кървавото писмо ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР