България остро осъжда незаконните избори за президент на Руската федерация

...
България остро осъжда незаконните избори за президент на Руската федерация
Коментари Харесай

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

България остро осъжда противозаконните избори за президент на Руската федерация във краткотрайно окупираните територии на Украйна, в Приднестровието (Молдова), Южна Осетия и Абхазия (Грузия), се споделя в позиция на Министерството на външните работи, публикувана във Фейбсук страницата на институцията.

Страната ни остава непоколебима в поддръжката си за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, Молдова и Грузия в техните интернационално приети граници и териториални води, се споделя още в обявата. Регионите отвън Украйна, за които се приказва в позицията, от години са под надзор на съветски военни или паравоенни сили, като опитите за нахлуване на непознати територии от страна на Кремъл започнаха доста преди анексията на украинския Крим през 2014 година и пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 година

В понеделник редица европейски водачи не одобриха успеха на Путин на президентските избори, които се организираха от 15 до 17 март, определяйки резултатите от тях като " недемократични и несправедливи ".

" Руските управляващи продължиха да ускоряват систематичните вътрешни репресии посредством репресии против опозиционни политици, организации на гражданското общество, самостоятелни медии и други сериозни гласове благодарение на репресивно законодателство и политически стимулирани присъди затвор. Шокиращата гибел на опозиционния политик Алексей Навални в навечерието на изборите е още един знак за ускоряващите се и систематични репресии ", се споделя, включително и на България, споделена на уеб страницата на външното министерство.

Когато Навални почина предишния месец, на българското Министерство на външните работи му лиши цяло денонощие, с цел да разгласява публична позиция за гибелта на най-големия критик на Путин. и в нея нямаше нито дума срещу режима на съветския президент Владимир Путин и дейностите на Кремъл, довели до гибелта на Навални.

" Европейският съюз изрично осъжда противозаконното осъществяване на по този начин наречените „ избори “ на териториите на Украйна, които Русия краткотрайно окупира: Автономна република Крим и град Севастопол, както и в елементи от Донецк, Луганск, Запорожие и Херсонска област. Така наречените „ избори “ в тези територии съставляват още едно очевидно нарушаване от страна на Русия на интернационалното право, в това число Устава на Организация на обединените нации, както и на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", гласи още европейското изказване.

От Министерския съвет също излязоха с коментар за президентските избори в Русия.

" Проведените през последните 3 дни президентски избори в Руската федерация са следващото доказателство за възходящия и последователен напън против опозиционни политици, неправителствени организации, самостоятелни медии и критици на режима в Кремъл. Нарушенията на гражданските и политическите свободи на съветските жители не престават и се уголемяват. Руските гласоподаватели бяха лишени от правото да създадат осведомен избор ", показват от държавното управление в оставка.

В позицията се споделя още, че в България не признава резултатите от изборите, извършени в нелегално окупираните територии на Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР