България остава сред сред страните с най-висок сърдечно-съдов риск в

...
България остава сред сред страните с най-висок сърдечно-съдов риск в
Коментари Харесай

Половината от българите солят храната още преди да са я опитали

България остава измежду сред страните с най-голям сърдечно-съдов риск в Европа, съгласно данните за м.г., които са подали европейските страни за заболеваемост и смъртност. Това сподели за Радио Варна кардиологът доктор Ирена Русинова във връзка С ветовния ден за битка с хипертонията - 17 май . Целта на навременната промяна на високото кръвно налягане е да бъде минимално увреждането на други органи и системи.

Половината от хората солят храната си още преди да са я вкусили

Това е отчело ново проучване, сподели още кардиологът и добави, че с изключение на доста сол, фактор у нас е и недоброто хранене           . Много млади българи са с метаболитно затлъстяване, сигнализира доктор Ирена Русинова. Изключително значимо е хората в дейна възраст (след 35-40 г.) да посетят за профилактичен обзор персоналния си доктор и да си създадат полагаемите кръвни проучвания, които са и с уголемен обсег.

Проверявайте своята кръвна картина, кръвна захар, липиден профил, пикочна киселина


В последния анекс на НЗОК видях, че средствата за профилактични клинични проучвания, т.е. биохимия, кръвна картина, холестерол и така нататък са със залегнали повече благоприятни условия. За профилактиката това е значимо, акцентира доктор Русинова.

Последните инструкции на Европейското сдружение по кардиология са да се стартира непосредствено комбинирана антихипертензивна терапия, по няколко аргументи. Първо толерансът на пациента към нея е по-добър, тъй като е доста по-добре да приема едно лекарство, в сравнение с три пъти по едно, а като цена е по на ниска цена, тъй като комбинира три в едно или две в едно.  Тези лекарства дават по-добър антихипертензивен надзор, по-добър толеранс, по-добро поправяне на кръвното налягане през нощта, което е доста значимо за понижаване на сърдечно-съдовите произшествия, в частност мозъчните инсулти, по които сме на едно от първите места в Европа.
Световният ден за битка с хипертонията - 17 май се отбелязва от 2005 година по самодейност на Световната лига по хипертония. Основната цел е да се увеличи информираността за болестта, което е измежду т.нар обществено значими, а от там да се усъвършенства предварителната защита и своевременното разкриване и лекуване на високото кръвно налягане.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР