България още дълго ще бъде единствената държава в ЕС без

...
България още дълго ще бъде единствената държава в ЕС без
Коментари Харесай

МЗ прекрати поръчката за медицински хеликоптери

България още дълго ще бъде единствената страна в Европейски Съюз без медицински хеликоптери. Чаканата години поръчка на шест санитарни транспортни средства за превоз по въздух е прекъсната на 23 ноември, излиза наяве от документи в регистъра на публичните поръчки. За неуспеха първи оповестиха.

Причината за прекратяването на поръчката е, че за нея се е явил единствено един претендент, който дава по-висока цена от избраната от българското държавно управление оптималната стойност за шестте хеликоптера - 102 589 827,80 лева без Данък добавена стойност. Крайният период за подаване на предложения изтече в края на септември.

Единственият явил се претендент на състезанието е италианската компания Leonardo S.p.A. Нейната оферта дава отговор на техническите условия на българската страна. Ценовото предложение на италианците обаче е 123 363 956 лева без Данък добавена стойност, което надвишава оптималния финансов запас, избран от нашето държавно управление. Единичната цена на един хеликоптер, съгласно офертата на " Леонардо ", е 3 303 080, 29 лева С този претекст претендентът е отхвърлен, и тъй като е единствен - поръчката се приключва.

Според информация на " Медиапул " България е заложила неизпълнимо високи условия за цената, която предлага и точно това е отказало други претенденти.

ПРЕДИСТОРИЯ

След години празни приказки публичната поръчка за доставка на медицински хеликоптери бе оповестена в края на постоянното държавно управление на четворната коалиция по времето на Асена Сербезова - на 19 юли. Финансирането идва от Оперативна програма " Региони в напредък " 2014-2020 година и Националния проект за възобновяване и резистентност. Първият хеликоптер трябваше да бъде получен до 1 декември 2023 година, а шестте да са доставени до 30 април 2026 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР