България очаква от Република Северна Македония да изпълни критериите за

...
България очаква от Република Северна Македония да изпълни критериите за
Коментари Харесай

Радев: Р Северна Македония да зачита правата на хората с българско самосъзнание

България чака от Република Северна Македония да извърши критериите за участие в Европейския съюз, в това число и като зачита правата на хората с българско съзнание.

Около тази позиция се сплотиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, историци, общественици и специалисти на специфична полемика за връзките ни с югозападната ни съседка.

Експертите считат, че би трябвало да спре езикът на омразата против България, стигматизирането против хората с българско съзнание, както и фалшификацията на историческите извори и литературни творби.

Само по този начин Скопие ще може да извърши критериите за участие в Европейски Съюз и да извърши Договора за другарство със София от 2017 година.

" Най-важният фактор е отстояването на правата на македонските българи, тъй като това е животрептящият проблем на нашето време - тези македонски българи, които са съумели да запазят своята еднаквост, макар десетилетия репресии по време на тоталитаризма ", съобщи президентът Румен Радев.

Според него решаването на този проблем ще обезсили антибългарската идеология.

" Ще форсира процеса на демократизация в нашата съседка и ще ѝ помогне за по-бързото реализиране на Копенхагенските критерии, без което, знаем всички, вратата към Европейски Съюз мъчно ще бъде отворена ", сподели още президентът Румен Радев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР