България очаква експерти от Германия, Австрия и Нидерландия, сред които

...
България очаква експерти от Германия, Австрия и Нидерландия, сред които
Коментари Харесай

България кани експерти от три държави на българо-турската граница

България чака специалисти от Германия, Австрия и Нидерландия, измежду които и митничари, да следят на място дейностите и да подсилят защитата на външната граница на Европейския съюз с Турция. Премиерът акад. Николай Денков насочи такива предложения в персонални срещи с федералните канцлери на Германия Олаф Шолц и на Австрия Карл Нехамер, както и с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте.

Разговори за включване на немски митничари в работата на българо-турската граница са водени още при предходното постоянно държавно управление на Кирил Петков. Тогава концепцията не е била осъществена заради предварителното преустановяване на мандата на кабинета, а по-късно не е била възприета от служебното държавно управление. Сега поканата за взаимна защита на границата се уголемява, като се включват и други специалисти от общо три страни. „ Имаме потребност и от експертиза, и от директна помощ при обработването на големия размер от товари, който минава през България изключително след началото на войната в Украйна “, изясни акад. Денков.

„ По отношение на включването на митничари от други европейски страни в този момент следва министерствата на финансите да уточнят детайлностите и да придвижат процеса “, посочи българският министър на финансите Асен Василев, който също се включи в диалога с федералния канцлер Шолц.

Според премиера присъединяване на европейски специалисти в защитата на границата е част от решението на казуса с доверието на нашите сътрудници към България, което все още е съществена спънка пред приемането на страната ни в Шенген. Същевременно ще се работи и по сформирането взаимно с Европол на основан у нас европейски координационен център, който ще се концентрира върху противодействието против проведения трафик на хора.

На двустранните си срещи министър-председателят е разказал също за пилотния план за усилване на отбраната на българо-турската граница, който се осъществя взаимно с няколко страни, в това число Нидерландия и Австрия. Акад. Денков е разяснил напредъка по приемането на законите, свързани с Шенген.

Пред публицисти в Брюксел министър председателят акцентира значимата роля на Турция в ограничението на незаконната миграция. Той разгласи желанието си в най-скоро време да стартира диалози по този въпрос със своите турски сътрудници.

На срещата с немския федерален канцлер Шолц е разисквана и тематиката за договарянията на Северна Македония за участие в Европейския съюз. Българската страна е удостоверила позицията си, че чака да се осъществят контрактуваните условия, признати със заключенията на Съвета на Европейския съюз през 2022 година, преговорната рамка и двустранните протоколи от съвещанията на Междуправителствената комисия по член 12 от Договора за другарство, съдействие и добросъседство от 2017 година Приемането на промени в Конституцията на нашата югозападна съседка би било положително начало в тази посока.
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР