България няма никакъв интерес да се противопоставя на Брюксел, на

...
България няма никакъв интерес да се противопоставя на Брюксел, на
Коментари Харесай

Германски експерт: Само ако Македония е в НАТО и ЕС, България ще бъде фактор на Балканите

България няма никакъв интерес да се опълчва на Брюксел, на НАТО и на Съединени американски щати, които от дълго време работят за присъединението на Скопие. В интерес на България е най-сетне да възцари мир в задния си двор и да в профил различията със Скопие.

Това сподели в изявление пред Дойче веле доктор Клаус Шрамайер, някогашен зам.-посланик на Германия в София.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст от диалога с известния немски специалист по балканските въпроси.

Дъждовни води: Г-н Шрамайер, в България Македония още веднъж се трансформира във значима тематика. Български политици - и най-много вицепремиерът Каракачанов - за следващ път се пробват да инструментализират историята. Защо тази тематика още веднъж се подгрява?

Шрамайер: За благополучие, не се подгрява от всички. Но за България Македония въпреки всичко си остава сензитивна, щекотлива тематика. Защото доста българи към момента прочувствено не са преработили загубата на Македония. Това е родината на мнозина техни предшественици, люлката на религията им (Охрид), от там са доста хора на изкуството и писатели. А Каракачанов е един изключително краен представител на непримиримите - и не инцидентно е началник на Вътрешна македонска революционна организация.

Дъждовни води: Какви политически претекстове се крият зад всичко това? Дали не става дума за опит да се отклони вниманието от вътрешнополитически или вътрешнопартийни проблеми? Или пък въпросните политици откровено имат вяра, че разногласието за историята е по-голям? А може би някой просто търси претекст, с цел да бъде блокирано участието на Македония в НАТО?

Шрамайер: При Каракачанов в дъното е неговата непримирима, антимакедонска настройка. А какъв по-благоприятен терен може да има за това от общата история, към която се водят толкоз тежки борби? Този интерес може да е паралелен и с интереса на Москва, която от доста време се пробва да осуети приемането на Скопие в НАТО и в Европейски Съюз. Впрочем, на Балканите роля постоянно играят и материалните ползи, в тази ситуация - ползите на олигарсите. Това също е допустимо. Досега олигарсите в Скопие можеха да вършат каквото си желаят, без да ги е грижа за Брюксел. Но стане ли Македония член на Европейски Съюз, нещата много ще се усложнят.

Дъждовни води: През 1989 година Каракачанов е бил вербуван за сътрудник на българската Държавна сигурност. Мислите ли, че това има някакво значение?

Шрамайер: Изненадващото е, че през 1989 година той още не е усещал накъде отиват нещата. Което не приказва за особена политическа проницателност.

Дъждовни води: А какъв интерес би имала България да блокира участието на Македония в НАТО - тъкмо в този момент, когато двете държавни управления таман започнаха да преодоляват дългогодишните проблеми?

Шрамайер: Никакъв. София най-много няма никакъв интерес да се опълчва на Брюксел, на НАТО и на Съединени американски щати, които от дълго време работят за присъединението на Скопие (към НАТО и Европейски Съюз - бел.ред.). В интерес на България е също така най-сетне да възцари мир в задния си двор и да в профил различията със Скопие. Само освен това изискване страната ще може да играе полагащата ѝ се роля на южните Балкани.

Дъждовни води: Смятате ли, че Македония съблюдава контракта с България? Дали изказванията на Зоран Заев, които български политици подлагаха на критика в последно време, в действителност са нездравословни? И дали пък той не преследва някакъв собствен личен дневен ред?

Шрамайер: Едва ли. За да оцелее политически, Заев е задължен да заложи всичко, с цел да влезе страната му най-накрая в НАТО и в Европейски Съюз. Той няма никакъв интерес да нервира София, даже и да му се желае да не провокира ненужно своите (вътрешнополитически - бел.ред.) съперници. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР