България няма да плати нищо на руската компания Лукойл за

...
България няма да плати нищо на руската компания Лукойл за
Коментари Харесай

Гвоздейков: Бием шута на ЛУКОйл без да им плащаме нищо!

България няма да заплати нищо на съветската компания " Лукойл " за предварителното преустановяване на концесионния контракт за пристанище " Росенец ". Това сподели министърът на превоза Георги Гвоздейков в изявление за " Медиапул ", ден преди да се запознае на място в Бургас с процеса по предаването на терминала за ръководство на страната.

По думите му процесът върви по график, като прецизно се съблюдават заложените периоди в закона. Той беше признат от Народното събрание експресно преди лятната почивка на депутатите.

На 11 август Министерският съвет взе решение концесионният контракт сред страната и " Лукойл Нефтохим Бургас " да бъде преустановен, считано от 15 август. Веднага е проведена работна група, в която вземат участие представители на страната и на концесионера. Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " (ДППИ) има за задача да провежда предаването и приемането на терминала в период от 30 дни, сподели Гвоздейков.

Той напомни, че Изпълнителна организация " Морска администрация " към този момент е издала заповед за изтриване на " Лукойл Нефтохим Бургас " от регистъра на пристанищните оператори. Отнето е и удостоверението за експлотационна валидност на пристанището.

Сега държавно предпрятие " Пристанищна инфраструктура " кандидатства пред " Морска администрация " за издаване на уверение за експлотационна валидност на терминал " Росенец ".

Министър Гвоздейков сподели, че е имал среща с управлението на " Лукойл Нефтохим Бургас " още преди решението на Министерски съвет. По думите му диалозите са минали на положително равнище. Представителите на компанията са се съобразили със законодателния акт на Народното събрание, само че са изразили претекстове, че решението е незаконосъобразно и не дава отговор на еврпейския регламента.

“Има точни и ясни доказатества, че " Лукойл Нефтохим Бургас ", като компания, се ръководи косвено от Русия. Няма по какъв начин да желаят обезщетение за предварителното преустановяване на концесията, тъй като в европейския правилник ясно е посочено, че обезщетение на концесионера не се дължи. Същото се отнася и за направените от него вложения в терминала досега ", разяснява Гвоздейков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР