България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното

...
България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното
Коментари Харесай

Радев: охраната на македонското небе е наш дълг

" България не би трябвало да пропуща историческата опция да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония ", съобщи президентът Румен Радев, преди да отлети за двудневната срещата на върха на НАТО в Лондон. По думите му " това е освен в наш народен интерес, само че и дълг към братската Република Северна Македония и израз на отговорност ". Радев счита, че тази задача ще се извършва без спомагателни разноски от базата в Граф Игнатиево. Той напомни и разговора с Атина и Скопие за включването на България във въздушната защита на Северна Македония.

За военноморския координационен център във Варна президентът ни съобщи, че е доста значимо да се употребява точната терминология. " Това не е нито база, нито е логистична. Решенията не се вземат нито във Вашингтон, нито в Лондон, те се вземат в централата на НАТО в Брюксел. България от дълго време е декларирала своята позиция ", разясни Радев. За да се се трансформира Европейски Съюз във фактор на международната дружно със Съединени американски щати, Русия и Китай, президентът Радев счита, че " Европейски Съюз би трябвало да има личен защитителен капацитет, бързи механизми за осъществяване на тяхното решение, да подхожда освен от позицията на общ пазар, само че и на общ политически блок ".

По мотив срещата в Лондон, на която алиансът ще означи своята 70-годишнина, генералният му секретар Йенс Столтенберг даде изявление за полския в. " Жечпосполита ", немския " Зюддойче цайтунт " и испанския " Ел Паис ". В отговор на въпроса дали Русия е зложелател на НАТО, той увери, че съюзът " не квалифицира Русия по този метод. Ние просто реагираме, когато има такава потребност ". " На първо място, НАТО няма лист с врагове. Защото не виждаме непосредствена опасност за нито един от нашите съдружници. Въпреки това виждаме все по-несигурна и непредсказуема среда за сигурност. Ето за какво ние променяме капацитета си за реакция, в това число на кибер закани или в галактическото пространство ".

Засягайки засиленото наличие на НАТО на източния фланг, Столтенберг сподели: " С наличието си в Полша и балтийските страни силите на НАТО изпращат доста мощен сигнал към Русия: при положение на офанзива против Полша или балтийските страни целият съюз ще отговори. Първо, ние имаме проекти да защитим този район. Второ, ние имаме освен проекти, само че и бойни благоприятни условия, които са по-големи от всеки път. Планираме нови решения за повишение равнището на бойна подготвеност в този подтекст в Лондон. Не става въпрос единствено за обстоятелството, че ще има повече сили, само че и за опцията за бързото им напредване до този район. Това е всичко, което мога да кажа ".

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, преди да отлети за Лондон, че " в случай че НАТО не признае тези (кюрдски) групировки, представляващи опасност за Турция, като терористични организации, тогава няма да променим позицията си във връзка с проекта на алианса за отбрана на Балтика ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР