България не трябва да прави отстъпки пред Северна Македония, защото

...
България не трябва да прави отстъпки пред Северна Македония, защото
Коментари Харесай

Христо Матанов: Ако направим компромис с РС Македония, трябва да признаем, че сме татари

България не би трябвало да прави отстъпки пред Северна Македония, тъй като няма какво да направи. Ако създадем отстъпки, това значи да се съгласим с езика на омразата, който ни залива всеки ден. Това мнение изрази пред историкът Христо Матанов. Според него " българският министър председател е прекомерно оптимистичен ".

" Не чакам сензационно развиване, още повече, че тези, които оказват напън върху нас, не оказват същия напън върху управата на Северна Македония. Така се основава чувството, че натискът е несиметричен. "

" Натискът идва от Европейски Съюз и от Съединени американски щати, които неправилно са създали геополитическата прогноза, че неприсъединяването на Северна Македония ще ускори съветското въздействие там ", разяснява проф. Матанов.

Северна Македония е комплектована с Албания, а Албания е една от най-проамериканските народи, уточни историкът и напомни, че влизането на РСМ в НАТО не е провокирало разтърсвания с Москва. Според него тази теза е несъстоятелна и е " някаква инерция, която западният свят ползва по отношение на нашия район ".

Матанов посочи, че българското публично мнение е изрично за непускане на Македония за договаряния за участие в Европейски Съюз преди да се извърши договорът.

" Има група българи, които ратуват за някакъв компромис. Шеговито ги назовавам групата на татарите. Ако би трябвало да вършим компромис, би трябвало да признаем, че сме татари. "

КСНС на този стадий не е необходим, тъй като нещата са препотвърдени, акцентира проф. Христо Матанов. По думите му министър председателят " желае да се презастрахова, защото евентуално е позволил някакво заричане ".

" Вероятно на американците, той не споделя. Външната министърка споделя, че има две политики. Той малко е виновен и крие нещо, заради което желае да се препотвърди тази позиция, с цел да може да има очи пред другите да каже – виждате ли, аз желая, само че останалите не желаят. "

България беше една от трите страни, на които врътнаха кранчето на съветския газ и има доста съображение да се " опъва " на европейския напън, който не регистрира ситуацията в Северна Македония, посочи той.

Разминаването на делегациите на България и Северна Македония в Рим за 24 май е остаряла традиция, същите неща ставаха и по югославско време, означи още историкът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР