България не трябва да е толкова чувствителна към руските искания,

...
България не трябва да е толкова чувствителна към руските искания,
Коментари Харесай

Военният министър: Не трябва да сме чувствителни към руските искания

България не би трябвало да е толкоз сензитивна към съветските претенции, свързани с евакуиране на НАТО. Затова прикани военният министър Стефан Янев.

„ Не желая да остават с усещане българските жители, че нещо особено се е случило през вчерашния ден, че някой особено е показал с пръст България и е направил особено изказване. Този вид изказвания се вършат регулярно и не мисля, че би трябвало да бъдем толкоз чувствителни, когато някой приказва за нас “, съобщи шефът на Министерство на защитата.

Той още веднъж повтори тезата си, че решенията във връзка с напрежението по източната границата на НАТО, по-специално връзките Украйна – Руската федерация, ще бъдат съобразени с българския народен интерес. " В този смисъл подготовката на военно наличие, подготовката на в допълнение увеличаване на това военно наличие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия, ще бъде направено при нужда и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили ", сподели Янев.

Той отговори и на въпроса дали испански самолети и самолети от Нидерландия ще бъдат изпратени в България. „ Да, това са тъкмо подобен вид самолети, които ще извършват задания по защита на българското небе - по този начин наречената взаимна задача Air policing, какъвто вид учения, тренировки и осъществяване на този вид задания, е имало и в предишното. Това са вследствие на решения на срещата на върха на НАТО на високо ниво от 2014 и 2016 година Това са по този начин наречените ограничения за подсилване на сигурността на НАТО и се вършат регулярно ", сподели Янев, представен от БГНЕС. 

Предстоящата ротация на силите на Испания ще се случи в околните дни, през идната седмица. „ За това Министерски съвет ще вземе решение в понеделник. Ротацията на въоръжените сили на Нидерландия е планувана за интервала април-май. Става въпрос за ротация в единия случай от 5 до 7 самолета, в другия случай – два самолета. В случай испанският контингент ще пристигна с изтребители Eurofighter Typhoon от четвърто потомство, а холандският контингент с изтребители F-35 от пето потомство ", изясни военният министър. 

Той означи, че България за момента не разполага с такива съвременни изтребители и по тази причина е значима солидарността на страните-членки на НАТО. „ Продължаваме в същия дух, продължаваме и в духа построяването на българските въоръжени сили, българските качества с акцент построяването на този детайл от сухопътните войски, който наподобява като най-необходим, а за нас е много изостанал от позиция на модернизацията “, добави още министърът на защитата. 

В същото време НАТО отхвърли настояването на Русия алиансът да изтегли войските си от България и Румъния. 

" НАТО няма да се откаже от способността ни да се пазиме и отбраняваме взаимно, в това число с наличието на войски в източната част на Алианса. Исканията на Русия биха основали първокласни и второкласни членове на НАТО, което не можем да приемем ", съобщи говорителката на НАТО Оана Лунджеску, представена от БГНЕС.

" Ние отхвърляме всяка концепция за сфери на въздействие в Европа. Винаги ще реагираме на всяко утежняване на средата за сигурност, в това число посредством подсилване на груповата ни защита. НАТО е бдителна и продължава да прави оценка нуждата от подсилване на източната част на нашия Алианс ", се споделя още в изказването.

Руското външно министерство сложи настояването в петък преди договарянията със Съединените щати, в които Москва се опитваше да изиска от Вашингтон редица гаранции за сигурност. Напрежението нарастна, защото Западът упреква Русия, че заплашва да нахлуе в прилежаща Украйна, като струпва към 100 000 бойци по границата ѝ. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР