България не се признава толкова бързо за победена в конкуренцията

...
България не се признава толкова бързо за победена в конкуренцията
Коментари Харесай

България не се предава в борбата за гигантския проект на Volkswagen

 България не се признава толкоз бързо за победена в конкуренцията за новия цех на немския авто тръст Volkswagen. Страната от Европейски Съюз счита, че има положителни шансове въпреки всичко да завоюва контракта от Волфсбург за плана за милиарди евро наоколо до столицата София.

" България е по-добро местонахождение за цех от всяка друга страна в района във връзка с капиталовия риск ", декларира министър председателят на страната ни Бойко Борисов в документално изказване пред авторитетния стопански ежедневник Handelsblatt. Той е уверен, че бъдеща инвестиция на Volkswagen в България ще бъде позитивна за цяла Източна Европа. " Това ще докара до синергии за всички страни в района “, споделя той.

60-годишният министър председател изброява като основни преимущества на страната си съгласно него конкурентната данъчна система, комфортните за бизнеса регулации и държавна помощ, съчетани с положителни транспортни връзки и ниски разноски за труд.

Борисов дава обещание да изчерпа всички благоприятни условия за дотации – в интерес на VW. " Българското държавно управление предложи на Volkswagen оптималната позволена държавна поддръжка в прецизно сходство с европейското законодателство, както е несъмнено от Европейската комисия за района ", твърди Борисов.

От към година Volkswagen се пробва да вземе решение за построяването на новия си авто цех.

" Продължаваме да бъдем в отворен развой по асортимент. През последните месеци прегледахме разнообразни варианти за местоположението на новия ни цех. Сега има къс лист с желани места. След етапа на следствие в този момент следва етапа на договаряния с оставащите претенденти “, съобщи във Волфсбург представител на VW във вторник. През последните седмици се появиха многократни спекулации, позоваващи се на източници от концерна, се допустимо турско местонахождение в западната част на страната покрай Измир има най-хубави вероятности за продобиване на контракта от Volkswagen.

Първоначално в конкуренцията са цели 10 местоположения в три източноевропейски страни и в Турция. В последния кръг към този момент има две местоположения - в България и Турция. Новият цех, сходно на фабриката в словашката столица Братислава, ще се трансформира във фабрика за няколко марки на VW Group. Например, чешкият филиал на чешката марка Skoda се нуждае от нови индустриални мощности, само че и VW има потребност от нови линии за производството на Passat.

Заводът в Емден в Източна Фризия, където сега се сглобява моделът Passat, би трябвало да бъде изцяло преобразуван в произвеждане на електрически коли. VW Passat и Skoda Superb се създават въз основата на общ градивен комплект ( " платформа " ). Следователно и двата автомобила в бъдеще ще се създават в една фабрика, оповестява investor.bg.

Най-късно до началото на септември Надзорният съвет на VW би трябвало да реши къде ще бъде обектът. " Състоянието на нещата е, че няма дефинитивно решение на надзорния съвет ", съобщи неотдавна пред DPA министър председателят на Долна Саксония Щефан Вайл (SPD), който също е част от Надзорния съвет на VW. " Разбира се, без значение по какъв начин се вземе това решение, това ще бъде икономическо, а не политическо решение ", прибавя Вайл. Но заради лимитираните демократични права в Турция един възможен нов цех на VW край Измир се счита за политически спорно решение.

България предлага на VW огромна индустриална зона отвън столицата София, покрай летището. Бившото място на стоманодобивна фабрика принадлежи на българската " Първа капиталова банка “ и австрийската компания за недвижими парцели Soravia. Някои проблеми, като замърсяването на почвата от някогашните стоманодобивни съоръжения на обекта, са елементарно разрешими.

Това се удостоверява и от Матиас Колбекер, проектант и ръководещ шеф на фамилния бизнес на Schwarzwald Kohlbecker Gesamtplan със 170 чиновници. Неговата компания е построила доста автомобилни фабрики за Daimler, Audi и Jaguar Land Rover. " Парцелът може да бъде преустроен и по този метод също да се употребява без ограничавания за търговски цели ", споделя пред Handelsblatt 53-годишният проектант, който е директно зает с планирането на парцела като вероятен цех на VW. 

Българският премиер Борисов популяризира страната си със мощна национална промишленост за поддоставчици. " На персонална среща получихме уверението на премиера, че ще направи всичко, с цел да получи инвестицията ", сподели Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на Автомобилния клъстер в България. " Ако Volkswagen стане първият сходен вложител у нас, групата съвсем несъмнено ще получи извънреден статут ".

Консерваторът Борисов,  за трети път министър председател в България, възхвалява спомагателните преимущества на личната си страна. " Основното преимущество на България е непрекъснатото възстановяване на бизнес средата спрямо други страни от района ", акцентира той пред немската медия.

Така да вземем за пример данъчната система била извънредно опростена. Балканската страна  има " плосък налог " от 10 % – корпоративна ставка и ДОД.  Но има и други данъчни облекчения. " Данъкът върху дивидента върху този тип вложения е нулев в страната ", споделя Борисов.

Председателят на консервативната ръководеща партия ГЕРБ също по този начин има положителни връзки с немския канцлер Ангела Меркел. Наскоро държавното управление в София поддържа избора на Урсула фон дер Лайен за нов ръководител на Европейската комисия.

За основаната във Виена Soravia построяването на цех на VW би бил най-големият план в дългата ѝ история. " Обемът на вложенията варира сред 1,4 и 1,5 милиарда евро ", споделя шефът за Югоизточна Европа Хано Соравия пред Handelsblatt. Групата с 1500 чиновници сега има планове на обща стойност 1,5 милиарда евро.

Браншови специалисти са сигурни, че скоро ще има решение за местоположението на новия цех на VW. " Не съм получил отвод ", споделя единствено Хано Соравия. VW е натоварила с търсенето интернационалния снабдител на услуги в  сферата на недвижимите парцели Jones Lang LaSalle.

В последна сметка новият цех би могъл да изникне край София доста бързо. " Заводът и инфраструктурата могат да бъдат построени за 18 месеца ", декларира Soravia. " След една година и половина можете да строите колите ", удостовери и архитектът Колбекер. В конфиденциален документ, наличен за Handelsblatt, интервалът на комплицираната процедура за утвърждение в България възлиза на сред 180 до 210 дни.

България, една от най-бедните страни в Европейски Съюз, си е сложила за цел по-нататъшното разширение на автомобилната промишленост. Според данни на държавното управление към този момент 250 съществуващи компании в автомобилната промишленост с 65 000 чиновници са генерирали през предходната година годишен оборот от над 5,5 милиарда евро.

Еуфорията на Борисов е огромна. Той дава обещание да покаже на Volkswagen, че ще бъде " най-лоялният сътрудник на най-големия авто колос в света “. Премиерът се базира на положителните условия за немските вложители. " Нашето бъдещо съдействие с Volkswagen и други немски компании е обезпечено от най-хубавите търговски и стопански връзки, които постигнахме в границите на Европейски Съюз ", акцентира той.

Според държавното управление немските компании, в това число снабдители за автокомпаниите като Leoni и Mahle, дават работа на 35 300 души в България. Германските компании биха генерирали повече от четири % от чистата стопанска система на страната.

През предходната година износът за Германия набъбна с над 16 % до 8,2 милиарда евро. Според източници от промишлеността в момента  автомобилната промишленост в България генерира към 10 % от брутния вътрешен артикул.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР