България не нарушава европейското законодателство с решението на Министерския съвет,

...
България не нарушава европейското законодателство с решението на Министерския съвет,
Коментари Харесай

Министър Димов в Европарламента: В Пирин България не нарушава европейското законодателство

България не нарушава европейското законодателство с решението на Министерския съвет, гласувано на 28 декември, с което бе утвърдено отчасти изменение на настоящия План за ръководство на Национален парк „ Пирин “ – това разгласи министърът на околната среда и водите Нено Димов в Европейския парламент (ЕП). Министърът е в Брюксел, където през днешния ден показа целите на българското европредседателство в областта на околната среда.

Той приказва пред членовете на Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните на Екологичен потенциал.
За Пирин Нено Димов бе запитан от евродепутата Карин Каденбах от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.
Тя зададе въпрос дали в действителност в Националния парк към този момент може да се строи в 48% от територията му, като изясни, че в случай че е по този начин, това нарушава Европейската инструкция за околна среда.

„ Става дума за 2% от територията на парка, които са в по този начин наречената Буферна зона, която е избрана за туризъм и това е прието и от ЮНЕСКО. Останалите 45% са планувани единствено за водохващания и то за питейни потребности, тъй като българският закон не разрешава друго. Нямаме нарушавания на националното ни законодателство. А за европейското – господин Кармену Вела, еврокомисар по околна среда, съобщи в изявление, че няма нищо неправилно “, отговори Нено Димов. Той свърза въпроса със заложен му минута по-рано от други евродепутати, съгласно които по време на председателството си България с изключение на за въздуха, би трябвало да работи и за достъпа до питейна вода. Причината – в Европа има 1 милион души, които нямат достъп до чиста питейна вода.

„ В тази връзка тези водохващания са нужни. Както отговорих доскоро, и въздухът, и водата са в общия европейски приоритет за възстановяване на здравето на европейските жители. Така че, когато приказваме за достъп до чиста питейна вода, не може да има двоен критерий “, добави Нено Димов.

Встъпителната тирада

Участието на министъра се състоеше от встъпителна тирада, след която последваха два кръга въпроси. В първия кръг евродепутатите членове на Комисията по околна среда към Екологичен потенциал имаха две минути за изявления и питания, а във втория – по една минута.

По време на встъпителната си тирада министър Нено Димов изясни, че България е на едно от първите места в Европа по биоразнообразие.
„ Трябва баланс сред икономическото развиване и опазването на природата и ние го търсим.
Европа и нейните жители се нуждаят от повече сигурност, гарантираща здравето на планетата и хората. Нужна е и непоклатимост, осигуряваща зелена среда, резистентен напредък, зелена стопанска система и екоиновации “, сподели Димов.

Той напомни, че след по-малко от две седмици в София ще има среща на високо равнище за екоиновациите – на 5 и 6 февруари.
По мотив климатичните промени министърът изясни, че за тях в Европа има политически консенсус за ограниченията, които да бъдат подхванати.

„България е част от този консенсус “, сподели Димов.

Въпросите

След това последва първият кръг въпроси и обръщения. Симона Бонафе от Прогресивния алианс на социалистите и демократите поздрави Нено Димов и България за поемането на европейското председателство. Тя прикани министъра да работи в посока за развиването на софтуерните решения в региона на опазването на околната среда.

Последваха въпроси по отношение на отношението на министъра на околната среда за климатичните промени. Няколко представители на Екологичен потенциал припомниха, че като академик Димов е запазен към изказванието, че човешката активност е в главната на световното стопляне.

„ Тук съм в качеството си на български министър. Затова споделих, че в Европа има консенсус за климатичните промени. Науката е търсеща и съмняваща се и точно това е нейната мощ. Не е маловажно когато се реализира политически консенсус. Науката не борави с термина „ консенсус “, само че в политиката той е доста значим. По време на нашето председателство аз ще работя за политическия консенсус, който е реализиран в Европейски Съюз за климатичните промени “, отговори Димов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР