България не може да се възползва от Фонда за европейска

...
България не може да се възползва от Фонда за европейска
Коментари Харесай

Цветанов: Кабинетът не може да се възползва от европейската солидарност, вместо това тегли 500 млн. лв. дълг

България не може да се възползва от Фонда за европейска взаимност, тъй като няма подписано съглашение с Европейска комисия по оперативните стратегии. Tова сподели в изявление за обзора на деня на Радио „ Фокус” „ Това е България “ Цветан Цветанов, ръководител на Политическа партия „ Републиканци за България”. Той посочи, че до края на ръководството на Бойко Борисов за това е отговарял Томислав Дончев и от 2018-та година е правил работни групи за новия финансов интервал 2021-2027 година

Цветанов обърна внимание, че страната ни не е подписала в края на 2020 година съглашение с Европейската комисия и по този начин е влезнала в хипотезата, която е била в интервала 2013-2014 година при държавното управление на Орешарски, където по подобен метод е изгубила за европрограмите две календарни години. Той акцентира, че Споразумение за оперативните стратегии не е било подписано нито от двете служебни държавно управление, нито от в този момент ръководещото постоянно.

„ В момента не сме в положение да получим средства от фонда, който е очакван в европейския бюджет – 400 милиона евро, за подкрепяне на страните от Европейския съюз, които ще одобряват бежанци от войната в Украйна, само че забележете, там е записано, че би трябвало да се дефинира от кои оперативни стратегии да бъдат отклонени средства, които ще даде Европейският съюз. Само че това ще важи за страни, които към този момент имат подписано съглашение, страни, които употребяват тази европейска взаимност. А ние сега няма да можем да употребяваме тази европейска взаимност, тъй като България няма подписано съглашение. И 2021, 2022, по всяка възможност и доникъде на 2023 година ще са нулеви години за страната ни с липса на европейска взаимност. България извършва уговорката си като страна членка и годишно тя заплаща своите вноски към Европейския съюз, което значи, че вместо да получи европейска взаимност от развитите европейски страни, ние в тази ситуация сега би трябвало да финансираме бюджета на Европейския съюз, само че не можем да се възползваме поради това, което в действителност ни завеща последните две години кабинетът „ Борисов “, и това, което ни очерта като небосвод служебното държавно управление и настоящето, което сега работи в страната”, аргументира се Цветан Цветанов.

Той акцентира, че настоящето държавно управление не е в положение да се възползва от европейската взаимност и не поставя никакви старания, с цел да си я получи от Европа. Вместо това то към този момент изтегли първите 500 милиона лв. дълг от плануваните в бюджета 7 милиарда лв..

„ Когато не кажем каква е проблематиката, няма по какъв начин да очертаем задачите за бъдещето си. И тъкмо по тази причина считам, че това, което имаме през днешния ден като ръководство и като дарба да се реагира в тази рецесия за бежанския поток, който влиза в страната ни, ние също демонстрираме некомпетентност в държанието си. Защото войната към този момент тече трета седмица, а ние към момента на трите си контролно-пропускателни пункта, през които влиза този бежански поток, не сме в положение да създадем нужната съгласуваност на държавните институции преди всичко. И би трябвало да кажа, че гражданското общество с доброволческата интензивност и неправителствените организации демонстрират и отсрамват страната ни в интернационален проект, тъй като виждаме, какво е пропуснато да се направи през последните няколко седмици. Защото всички знаехме, какво чака страната ни, откакто имаше тази настъпателност и война, която сътвори като спор Русия по отношение на Украйна. Това значи, че ние трябваше незабавно да имаме съответните филтрационни центрове, трябваше да има взаимното съгласуване с институциите и да се попълнят съответните формуляри още на влизане, с цел да знаем хората, които влизат, местата, в които ще отидат да отседнат, с цел да може сега страната не да изисква спомагателна администрация от всички тези доброволци или тези българи, които са приели съответните украински жители на територията на страната и в техните фамилии, а просто страната да ги подкрепи по така наречен „ електронно ръководство “, за което всеки приказва, и всичко трябваше да бъде направено по електронен път. За огромно страдание, вие виждате, че сега хотели, които отвориха опцията да се употребява тази леглова база, страната сега към момента не им е изплатила безусловно никакъв бонус”, добави Цветан Цветанов.

Той заяви, че за последните 10 дни Европейската комисия е стартирала процедура, с която трябваше да се търси тази взаимност и филантропична помощ за Украйна, която да мине през фонда. България не е взела участие и не е дала отговор 10 дни на този апел, който е стартиран като механизъм.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР