България не може да бъде просперираща държава, ако в нея

...
България не може да бъде просперираща държава, ако в нея
Коментари Харесай

Коментар на Петър Волгин: Кой трябва да оглави БСП?

България не може да бъде просперираща страна, в случай че в нея няма мощна лява партия. Защо? Ами тъй като точно левите партии са тези, които пазят правата на болшинството от хората. Ако се върнете обратно в историята, ще се убедите, че главните права, на които през днешния ден се радваме, са извоювани през послените 100-150 години точно от левите партии и синдикалните организации Говоря за осемчасовия работен ден, платения отпуск, здравните и обществени осигуровки. Заради напъните на левицата съществува обществената страна, с помощта на която през днешния ден живеем доста по-различно от времето на капитализма във Англия в средата на 19 в.
Вярно е,че през последните 30 години както в развития свят, по този начин и в България беше направено доста за дискредитирането на левите хрумвания. По тв приемника говореха основно хора, които обясняваха, че всеки би трябвало да се оправя самичък, че общите дейности водят до тоталитаризъм, че всички свръхбогаташи са станали такива, поради невъобразимо високия си разсъдък, а пък тези, които мъчно свързват двата края, би трябвало да се сърдят само на себе си. Социалното неравноправие пък било нещо изцяло естествено, като изгревът на слънцето заран. И по тази причина всеки, който се опитвал да го промени, в действителност се бунтувал против някакъв изначален естествен закон. Пълни нелепости са това, несъмнено. Защото икономическото неравноправие не е никакъв естествен закон. То е резултат от съответни дейности, които прави съответната страна в интерес на богатите и в ущърб на болшинството жители.

Във времето на Прехода България се оказа изключително податливо място за разпространяването на глупави изказвания от страна на пазарните фундаменталисти и неолибералите. Освен това тези хора не спираха да повтарят, че левите политики са нездравословни и че в случай че сме желали да станем Швейцария на Балканите, примерно, трябвало час по-скоро да ги забравим. Мокрите демократични сънища фактически се сбъднаха, тъй като съвсем нямаше леви политики през последните 30 години. Само че вместо да станем Швейцария на Балканите, примерно, се превърнахме в страна, където ножицата сред малцината богаташи и болшинството мъчно живеещи хора непрекъснато се усилваше.

Единствено левите партии са тези, които могат да трансформират това състояние. Убеден съм, че никой от вас не е толкоз доверчив, че да има вяра в онази, станала толкоз известна в последно време фраза, съгласно която с десни принадлежности се реализирали леви цели. Класическа глупотевина е това. С десни принадлежности се реализират само десни цели – т.е. задълбочава се неравенството, в допълнение се облагодетелства елита и се лишава и дребното, което имат елементарните хора. Партии като „ Продължаваме промяната “ нямат и в никакъв случай не са имали желание да подобрят живота на болшинството от нас. Това е един офисен планктон, който сега е разпределен на значими държавни позиции, с цел да прави това, което му се свежда от страна на огромните началници, най-много на тези от чужбина. Говорим за хора, които са научени, че би трябвало да се грижат само за себе си и че всеки, който има финансови проблеми, е несретник. Няма по какъв начин да очаквате от хора, за които обидно семплите трудове на Айн Ранд са Еверест на мисълта, да имат обществена сензитивност.

Големият въпрос в тази ситуация е дали Българска социалистическа партия, най-голямата и, на процедура, единствената сериозна лява партия, има сходна сензитивност, дали е в положение да се бори за прокарването на достоверни леви политики. Разбира се, че лидерският въпрос в партията също е извънредно значим. Именно индивидът, който стои отпред на Българска социалистическа партия, дефинира каква е философията на партията и методите, по които ще работи тя. Много е значимо този човек да вдъхва доверие. За да има една политическа конструкция триумф, нейният водач би трябвало да се харесва освен на партийните функционери, само че и на допустимо най-широки кръгове от популацията. Освен това нали знаете, че доста рядко се гласоподава за партийна стратегия. Да не мислите, че някой, отвън тесните експерти, беше прочел партийната стратегия на Национална движение „Симеон Втори" през 2001 г? Мнозинството от българите тогава просто харесваха царя “ и по тази причина партията на Симеон Сакскобурготски пристигна на власт. И с ГЕРБ и Бойко Борисов беше същото, и с Кирил Петков и „ Продължаваме промяната “ е същото. Така че, в случай че Българска социалистическа партия желае още веднъж да печели избори, би трябвало да има водач, който да вдъхва благосклонности у гласоподавателите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР