България не е сред 16-те европейски държави, които участват в

...
България не е сред 16-те европейски държави, които участват в
Коментари Харесай

Изпуснали сме срока за европейска поръчка на КОВИД лекарство

България не е измежду 16-те европейски страни, които вземат участие в обща поръчка за медикамент за лекуване на COVID-19. Това удостовери здравното министерство в отговор на въпрос на „ Дневник “.

Европейската комисия заяви в сряда, че е подписала обща социална поръчка за препарата сотровимаб (sotrovimab (VIR-7831) на „ Глаксо Смит Клайн “ (GlaxoSmithKline) и „ ВИР байотекнолоджи “ (VIR biotechnology), който към този момент се употребява в Съединени американски щати за лекуване на пациенти с висок риск от тежко протичане и гибел.

Според информацията, предоставена от здравното министерство, държавното управление на Бойко Борисов е гласувало за включване в общата поръчка за медикамента, само че пет дни след приключването на крайния период, даден от Европейската комисия.

Въпреки, че здравното министерство е предложило медикаментът на „ Глаксо “ да се поръча още на 24 февруари 2021 година, Министерският съвет е разрешил това едвам на 17 март. Срокът за присъединяване в общата поръчка, проведена от Еврокомисията, е бил до 12 март, оповестяват от здравното ведомство.

От там прибавят, че в този момент управляващите ще се опитат да сключат двустранен контракт с „ Глаксо Смит Клайн “, за обезпечаване на лечението с моноклонални антитела за пациентите, които се нуждаят от нея в България.

„ Невключването на Република България в рамковото съглашение на Европейска комисия не лишава страната ни от опцията да сключим двустранен контракт с GlaxoSmithKline за обезпечаване на моноклонални антитела “, осведомят от здравното ведомство.

Антителният коктейл на „ Глаксо “ и „ ВИР “ е вторият медикамент от този вид, за който Европейски Съюз резервира количества. Той още не е утвърден за приложимост в Европейски Съюз и чака резрешение от европейския лекарствен регулатор. Доставките ще стартират след приемането на пазарен лиценз, което се чака да стане до октомври.

През април Комисията резервира 55 хиляди дози от друго евентуално лекуване на COVID-19 въз основа на коктейл от моноклонални антитела на „ Регенерон “ (Regeneron) и „ Хофман “ - " Ла Рош " (Hoffmann-La Roche Ltd). В поръчката участат 37 страни, измежду тях и всички европейски. Европейската комисия договаря с още три компании, разработващи антителни коктейли против COVID-19.

След триумфа на договорите за обезпечаване на ваксини, Европейската комисия реши да продължи да провежда общи публични поръчки за запазване на лекарства и консумативи, защото е в позиция да контракти по-благоприятни условия от обособените страни поради по-големия размер на поръчките и високия си кредитен рейтинг.

България се включи в европейските поръчки за доставки на ваксини, на единственото до момента утвърдено в Европейски Съюз лекарство против COVID-19 - ремдесивир, за игли и спринцовки за имунизиране, за проби, за консумативи като маски, ръкавици и дрехи.

В началото на пандемията, през март 2020 година, още веднъж поради забавяне, България не съумя да се включи в първата обща европейска поръчка за защитни маски. Преди това тя отхвърли да взе участие и в резервирането на имунизацията на " Джонсън и Джонсън " и в този момент употребяваните количества бяха събрани в следствие от недопоръчаните от останалите страни дози. Швеция провежда пренасочването им към София по предписание на Еврокомисията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР