България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Руската федерация

...
България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Руската федерация
Коментари Харесай

Румен Радев пред Кулеба: Българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна

„ България на най-високо политическо равнище осъди експанзията на Руската федерация към вашата страна. Ние застанахме в решителна отбрана на териториалната целокупност на Украйна, включихме се интензивно във всички санкционни режими, макар обществените и стопански последици “, това съобщи президентът Румен Радев по време на срещата си с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

„ България отвори своите порти, българите отвориха сърцата и домовете си за жителите на Украйна, дали сме протекция на над 91 000 души. Нашият блян е освен да осигурим храна и заслон, само че и обучение, трудова претовареност, а най-пострадалите - децата, да не се усещат травмирани от тази война. “, акцентира още президента.

„ Имаме цялостна подготвеност да продължим програмата, която започнахме през 2014 година и прекъснахме поради коронавирус, за лекуване и възобновяване на украински военнослужещи. Очаквам нашите 2 държавни управления да възстановят тази стратегия. Особено сме загрижени, следим растящия брой цивилни жертви и развиването на бойните дейности “, добави още Радев.

Той изрази вяра, че Украйна прави всичко допустимо да отбрани българското национално малцинство. Призова допустимо най-бързо да спре братоубийствената война и в границите на Европейски Съюз да се търси опция за по-бързо възобновяване на Украйна.

„ България ще продължи да прави всичко допустимо и да оказва цялостна поддръжка на Украйна, в границите на вероятното “, акцентира Радев.

От своя страна Кулеба акцентира, че Радев е освен президент, само че и боен и това по думите му значи, че Радев схваща какво тъкмо се случва в Украйна.

„ Вие разбирате отлично какво се случва в този момент в Украйна. Става въпрос за пълномащабна война. Благодаря за кардиналната позиция на България още от първия ден на войната. Благодаря, че приемате украинските бежанци в страната си. “, уточни външният министър.

Кулеба сподели още, че би трябвало да се продължи със глобите против Русия, с цел да спре експанзията ѝ, също така той регистрира и ясната позиция на България за европейската интеграция на Украйна.

Част от делегацията е и Антон Киссе народен представител в Украинския парламент и ръководител на Асоциацията на българите в Украйна. Той означи, че няма разлика сред 133-те народности в Украйна, те пазят своята родна земя. Киссе разяснява на „ Дондуков “ 2, че има потребност оптимално да се оказва помощ на Украйна.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба по-късно през днешния ден ще бъде изслушан в Комисията по външна политика в Народното събрание. Днес е втори ден от визитата му в страната ни. Той към този момент организира срещи с премиера Кирил Петков и външния ни министър Теодора Генчовска.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР