България може максимално да се възползва от ситуацията, за да

...
България може максимално да се възползва от ситуацията, за да
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: България сама саботира програмата си за F-16 от САЩ

" България може оптимално да се възползва от обстановката, с цел да модернизира армията си и да се отърси от въздействието на Москва в политическия си живот, и би трябвало да спре да бави подготовката за навлизането на самолетите F-16. Срещата на НАТО тази седмица целеше да покаже на Русия, че всички членове на алианса са съответно предпазени и, че - назад на това, което искаше президента Путин - вместо по-малко натовски войски в Европа и разделяне ще има повече военно наличие и по-силно обединяване в НАТО. Ако Русия прибегне до приложимост на химическо или билогично оръжие в Украйна, резолюция на Организация на обединените нации може да даде съображение на искащи страни да се намесят в спора. "

Това разяснява Велизар Шамаланов, някогашен министър на защитата, в ефира на предаването " Клуб Investor " с водещ Ивайло Лаков, написа.
 
" Максимално бързо би трябвало да се изпратят най-малко 20 водача на образование за F-16 в Съединени американски щати, да се форсира приемането на F-16, подготовката на цялостната инфраструктура в Граф Игнатиево - която закъснява доста по виновност на България - и целият запас да бъде ориентиран към доста по-бързото влизане в оперативно дежурство на тези F-16. Периодът на излизане от приложимост на МиГ-29 заради неспособност за поддържане може да бъде затрупан - както и през днешния ден се покрива - с изтребители на наши съдружници. "

" Ако продължава саботажът, който аз виждам, от страна на Министерство на защитата и други министерства, могат и до 2040 година да не могат да влязат в употреба поръчаните F-16 от Съединени американски щати ", сподели Шаламанов.

" Няма същински интегриран народен екип, който да ръководи тази стратегия по професионален метод, както се прави в НАТО, за придобиване на цялата дарба и синхронизиране на всички дейности по подготовка на инфраструктура, личен състав, промени на доктрини, развиване на системите за радарно наблюдаване, зенитно ракетно прикритие, системите за опознаване и извеждане на старите системи ", изясни той.

Ако в действителност има изпитание от страна на страната, новите самолети могат да извършват функционалностите си за защита на страната в рамките до две-три години, сподели Шаламанов. Успехът на програмата зависи от дейното присъединяване на министерски съвет, Народното събрание, само че и на промишлеността, която би трябвало да има основно включване в плановете за превъоръжаване.

На срещата тази седмица бе взето решение за удвояване на числеността на НАТО на източния фланг. На срещата на НАТО в Мадрид в края на юни може да се чака нова стратегическа идея на съюза за след войната в Украйна. За България по-важно е, че в границите на концепцията за всеобхватно предно разполагане на сили, може да наваксва своето софтуерно закъснение и да изиска решителна смяна в областта на противовъздушната и противоракетна защита с съвременни системи, с цел да не разчита повече на остаряло руско съоръжение като С-300, сподели Шаламанов.

" Това значи усилване на сухопътно наличие, което ще да даде опция модел по какъв начин да се развиват българските батальонни бойни групи - доста по-добри системи за командване, ръководство, разузнаване и киберотбрана. "

На срещата България бе показана от президента Румен Радев, който съгласно Шаламанов, е почнал да трансформира метода си на говорене във връзка с Русия, потреблението на съюзнически самолети и разполагането на съюзнически сили на територията на страната след признатия мандат от държавното управление.

Шаламанов подсети, че през 2014 година като командващ Военновъздушни сили на България Радев е бил срещу самолетите ни МиГ-29 да бъдат обслужвани в Полша и Украйна, а не в Русия.

" Влагането на старания в този момент в поддържането на МиГ-29 в случай, че руснаците унищожиха заводите в Украйна и че това напълно не е приоритет на Полша и НАТО, би било загуба на време и запаси. "

Според Шаламанов опасенията за приложимост на химическо или биологично оръжие от Москва в Украйна са реалистични поради предходни офанзиви на Русия с сходни средства против съответни лица, в това число на територията на Англия и България. Русия употребява химическо оръжие в Сирия, подсети Шаламанов, а английското и американско разузнаване разполагат с данни за евентуални " офанзиви под непознат байрак " за ескалиране на спора.

Запитан каква би била " алената линия ", при която НАТО ще се намеси в спора, Шаламанов съобщи, че в същността на член 5 и на военната теория на НАТО е заложено " поддържането на несъмнено равнище на несигурност, което е част от възпирането. "

" Към момента НАТО демонстрира, че усилва отбранителния си потенциал в Източна Европа, ще продължи и усилва военната поддръжка за Украйна, ще продължи глобите против Русия в границите на Европейски Съюз и Г-7, и, в случай че въпреки всичко Русия прекрачи границата от стандартна война към оръжия за всеобщо поразяване, това ще е спусък - който ще мине през още една резолюция на Организация на обединените нации и въпреки тя да няма наложителен темперамент ще е задоволително съображение за " коалиция на искащите " да се намесят уверено за прекъсване на дейности по изполване на оръжия за всеобщо поразяване. "

Войната като продължение на политиката на Путин против Украйна е несполучлива, сподели Шаламанов.

" Руската войска се връща към моделите от Втората международна война - на " изгорената земя ", изцяло разрушени градове, поредност от военни закононарушения, за които сигурно ще има наказани. "

Продължителен спор не е в полза на Русия, освен поради дадените жертви, само че и поради " цялостното разрушение на мита за непобедимостта на съветската войска, високите съветски технологии и Русия като миротворец. "

Наложените наказания демонстрираха зависимостта на страната от съдействието със Запада и към този момент дават резулат на фона на засилващо се обединяване против Русия по целия свят и консолидация на украинското общество.

Българите оказват помощ на бежанците от войната, български доброволци се борят в Украйна, тъй че българското общество се отнася към този проблем, както европейците, счита Шаламанов.

" Има избрани проблеми на равнище парламент, държавно управление, президент, само че малко по малко и те ще бъдат преодолени. Това чакаме от най-малко от част от партиите в ръководещата коалиция, които са там, с цел да отстояват цивилизационния избор и не трябва да се прекланят пред натиска от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и други сили. "

Изгонването на 10 съветски дипломата и привикването за съвещания на българския дипломат в Москва са стъпки в вярната посока за преустановяване на въздействието от Кремъл в България, счита Шаламанов.

" Определено съветският фактор губи мощ в българската политика. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР