България може да се присъедини към предверието на еврозоната, т.нар.

...
България може да се присъедини към предверието на еврозоната, т.нар.
Коментари Харесай

Членството ни в еврозоната продължава да се отлага

България може да се причисли към предверието на еврозоната, така наречен Валутно-курсов механизъм II (ERM II) през първото или второто тримесечие на 2020 година, декларира ръководителят на Единния съвет за преструктуриране Елке Кьоних, представена от БНР.

Въпросният съвет дава отговор за подпомагането на закъсали банки, само че не е измежду институциите, които вземат крайните решения за присъединение към ERMII или Банковия съюз. Решението за " чакалнята " за еврото се взема от страните членки на еврозоната Дания, ЕЦБ и Европейска комисия, а за Банковия съюз - от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Очакванията на българското държавно управление бяха България да влезе в ERMII и Банковия съюз в един и същи ден през юли 2019 година, само че те не се сбъднаха. Впоследствие решението се отсрочи за есента на актуалната година, а в този момент Кьоних приказва за първото полугодие на 2020 година, въпреки досега нищо да не е несъмнено.

" Трябва да забележим на какъв стадий е осъществяването на критериите, с цел да може Европейската централна банка да даде зелена светлина. Мисля, че все още упованието е в първото или второто тримесечие на идната година, дано изчакаме, с цел да забележим ", споделя Кьоних.

Парламентът към този момент утвърди съглашението за прекачване на националния фонд за преструктуриране на банки към европейския, в случай че България стане част от Банковия съюз. При този сюжет насъбраните в българския фонд 550 млн. лева към 2019 година могат да отидат за избавяне на банки в еврозоната, в случай че се наложи. Ако България стане част от Банковия съюз, ръководената от Елке Кьоних институция ще би трябвало да утвърди проектите за преструктуриране на българските банки. Съществуването на такива проекти е наложителна процедура, считана за буфер при възможен отрицателен процес.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР