България може да получи близо половин милиярд евро от ЕС,

...
България може да получи близо половин милиярд евро от ЕС,
Коментари Харесай

ЕС отпуска 458 млн. евро на България за прехода към зелена икономика

България може да получи близо половин милиярд евро от Европейски Съюз, с цел да се оправи със обществените и стопански последствия от прехода към зелена стопанска система. Парите са от по този начин наречения Фонд за обективен преход.

Европа е изправена пред невиждана промяна, споделят от Европейска комисия, в посока зелена стопанска система. Екологичните проблеми в България единствено демонстрират, че в действителност е пристигнало времето да се подхващат съществени стъпки. Европейска комисия е подготвена в идващото десетилетие да активизира 1 трилион евро вложения, свързани с трансформацията към тази зелена стопанска система. Всяка държава-членка би трябвало да постави старания. Ще бъдат подкрепени районите и градовете, които ще бъдат най-пострадали от този " зелен преход ". Това са райони и градове, в които е добре развита въглищната промишленост. Всички тези производства би трябвало да бъдат затворени. Това е обвързвано и със загуба на работни места, само че Брюксел дава обещание да компенсира държавите-членки и районите. Те би трябвало да дават отговор на избрани условия.

Комисарят по бюджета Йоханес Хан сподели, че в идващите години Европейски Съюз ще би трябвало да направи огромни вложения, с цел да избегне климатична злополука. Голямата цел е съюзът да стане климатично безпристрастен, което значи да сведе до нула отделянето на нездравословни излъчвания до 2050. Зеленият преход ще коства милиарди евро.
Йоханес Хан - еврокомисар по бюджета и администрацията: Сърцето на зеления пакт е механизмът за обективен преход. В него ще бъдат мобилизирани май-малко 100 милиарда евро. Те ще оказват помощ на градовете и районите, който са по-изостанали, с цел да могат да посрещнат екологичните, икономическите и обществени провокации и да основат нови насочени към бъдещето работни места.
Част от Механизма е и Фондът за обективен преход. В него ще има 7,5 милиарда евро за държавите-членки. Най-голям дял от тях може да получи Полша - 2 милиарда евро, на второ място е Германия - 877 милиона. Следват Румъния - 757 милиона, Чехия - 581 милиона и България - 458 милиона.

Европейска комисия е пресметнала, че в тези страни има най-вече райони, които към момента са мощно подвластни от въглищната промишленост. За да получат тези пари обаче България и останалите страни ще би трябвало ще би трябвало да се ангажират за всяко едно получено от фонда евро да дават още едно евро от средствата, които получат от другите еврофондове - за районно развиване и обществения фонд, както и спомагателни национални запаси.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР