България може да бъде рехабилитационен център на Европа. Това каза

...
България може да бъде рехабилитационен център на Европа. Това каза
Коментари Харесай

България може да е рехабилитационен център на Европа, вярват от туристическия бранш

България може да бъде рехабилитационен център на Европа. Това сподели ръководителят на Българския съюз по балнеология и спа туризъм Стефан Шарлопов на откриването на Четвъртия годишен конгрес на организацията, който се организира в Кюстендил.

„ Питам замисляме ли се какво, с изключение на водата имаме в България - климат, море, планини, земя и респективно еко храна. България е един безценен камък, от който ние употребяваме дребна част “, разяснява той. Шарлопов приветства оповестеното, че в Закона по туризъм са залегнали ясно стандартите за балнео спа и уелнес хотели са залегнали ясно и тъкмо. Според него това значи, че балнео, спа и уелнес промишлеността на България не е застрашена да стане менте.

„ Това беше една от нашите цели като Неправителствени организации и считам, че тази цел е изпълнена. Фактът, че всички римски армии са рехабилитирани на територията на България отново не съм го измислил аз. Това е исторически факт, който може да бъде подсилен с доста съществени обстоятелства. Римляните не са били толкоз глупави хора. Смятам, че България може да бъде рехабилитационен център на Европа. Моля да ме извинят сътрудниците от другите дестинации, само че причините на България са доста “, уточни Шарлопов.

Той обърна внимание, че на изразената основа - страна, локална власт и бизнес, идва ред на построяването на „ къщата “. „ С положителния опит от Европа считаме, че тази „ къща “ може да бъде построена здрава за хиляди години напред. Ние сме „ апостолите “, в този момент би трябвало да забележим какво вършим за децата си, тъй като ние не сме безконечни. Изградена здрава основа ще даде на България златен късмет в европейското семейство “, изясни Шарлопов.

48 са сертифицираните досега профилирани СПА центрове. Това сподели зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, съобщи " Фокус ".

" Миналата година влезе в действие първата независима разпоредба за изискванията и реда за узаконяване на балнеолечебен, медикал СПА център, СПА център, уелнес и таласотерапевтичен център към Закона за туризма, която бе измежду главните цели за туристическата администрация. С новаторския акт за първи път се вкараха минимални наложителни условия, на които да дават отговор тези центрове. Със основаването на документа ние подтикваме на първо място качествата на тези профилирани услуги и пазиме правата на потребителите. Тече развой на узаконяване на тези профилирани центрове като сертифициращ орган е министърът на туризма. До момента са сертифицирани 48 такива обекта – 12 балнео, 34 СПА и 2 уелнес центъра, вписани в Националния туристически указател. Така всеки консуматор може да ревизира в интернет дали обекта, който желае да посети, е сертифициран и дали дава отговор на условията на Наредбата. Сертифицирането е непринудено, само че право да употребяват съкращението СПА към този момент имат единствено отговарящите на критериите обекти ", разясни Ирена Георгиева.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР