България, като съюзна държава от НАТО, е с гарантирана сигурност

...
България, като съюзна държава от НАТО, е с гарантирана сигурност
Коментари Харесай

Ген.Събев: Ставаме смешни, като отказваме помощ от НАТО

България, като съюзна страна от НАТО, е с обезпечена сигурност и защита, само че нашият народен принос и защитителен потенциал не е на равнището, което се чака от една страна-член на алианса. България има сериозен проблем с оперативната съгласуемост, която е основен стандарт и изискване, с цел да може нашите военни формирования да работят взаимно в съюзни бойни интервенции. Отказът да желаяме съюзна многонационална батальонна група е погрешен метод. Всички страни от НАТО на източния фланг одобриха такива групи, като се изключи България, с което тя се трансформира в отрицателен образец. Това споделя в изявление за БГНЕС генерал-майор от запаса Съби Събев. Той е първият народен боен представител на България в основната квартира на НАТО след приемането на страната ни в алианса.

„ България, като съюзна страна от НАТО, е с обезпечена сигурност и защита. Нашият народен принос и защитителен потенциал не е на равнището, което се чака от една страна-членка на Северноатлантическия контракт. Имам поради отбранителните качества на страната, приноса към груповите качества на НАТО “, споделя ген. Събев.

Той отбелязва, че качествата на нашата войска са мощно лимитирани и най-важното не са модерни.

„ В огромната си част те не са съвместими с останалите страни-членки на алианса. Един образец. Ако в един районен спор се наложи НАТО да ни отбранява, нашите самолети, които имаме, не би трябвало да изхвърчат, тъй като тяхната система за опознаване не е по съюзния стандарт и затова самолетите ще бъдат възприемани като противников. И с цел да не бъдат свалени, би трябвало да стоят на земята “, съобщи ген. Събев.

Военният специалист уточни, че и в други връзки ние имаме сериозен проблем с оперативна съгласуемост, която е основен стандарт и изискване, с цел да може нашите военни формирования да работят взаимно в съюзни бойни интервенции. „ В мироопазващи интервенции могат да вземат участие и са взели участие, само че във военни интервенции нещата стоят по различен метод. Тук не сме подготвени “.

„ След приемането ни в алианса нашият политически хайлайф се успокои, че страната е член на НАТО и има групова сигурност и защита и че не е належащо да влагаме толкоз в армията, с цел да развиваме нейните качества. Това се оказа напълно неправилно “, акцентира ген. Събев.

Той отбелязва, че от НАТО доста ясно са ни давали да разберем, че би трябвало да се прави доста повече, с цел да сме оперативно съвместими. За задачата би трябвало да подменим главните бойни системи. Например, за Военновъздушни сили това са бойни самолети, вертолети и всички летателни апарати, които да могат да действат в една оперативна среда, което не се е случило. Забавено е превъоръжаването на сухопътните сили. Във Военноморски сили също бяха направени несполучливи опити. „ Слава Богу, че успяхме да сключим контракт за 8 самолета Ф-16 Блок 70, само че ни трябват най-малко 16 “, казва ген. Събев, добавяйки, че една общоприета ескадрила е от 18 самолета.

Той напомня, че би трябвало да изградим една механизирана бригада за потребностите на груповата защита. Тя би трябвало да разполага със модерни бронирани машини, които да дават отговор на избрани механически стандарти. Това се отнася и до артилерията, Противовъздушна отбрана системите, радиолокационната система и други

„ Едно държавно управление с мандат от 4 години мъчно може да реши всички тези натрупали се проблеми. Те трябваше да стартират да се вземат решение още през 2004 година, най-късно през 2005 година И в този момент след 15 години щяхме да сме ги решили “, отбелязва ген. Събев.

Той напомни, че в тази спешна обстановка, основана от нахлуването на Русия в Украйна, НАТО одобри решение за усилване на съюзното предно наличие в страните от източния фланг, които са на границите на този спор.

„ Някой различен би трябвало да пристигна и да усили България, а не тя да построява някакви качества сама да се усилва. Българските отбранително качества са известни – те са незадоволителни. Тези съюзни батальони, които идват в източните страни, са изцяло екипирани и готови по всички стандарти на НАТО. Те могат да бъдат употребявани незабавно, в случай че се наложи. Най-важното, те показват съюзната взаимност и задължения на останалите съюзни страни от НАТО към сигурността, защитата и независимостта на нашата страна. И освен на нашата. Румъния, Полша, балтийските страни одобриха. За страдание, България е отрицателният образец в това отношение “, акцентира ген. Събев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР