България категорично осъжда ядрените опити на Северна Корея, които водят

...
България категорично осъжда ядрените опити на Северна Корея, които водят
Коментари Харесай

Президентът пред ООН: България осъжда ядрените опити на Северна Корея

България изрично осъжда нуклеарните опити на Северна Корея, които водят до ескалация на напрежението в района и подкопават мирния развой в света. Обявяваме са за спокойно, дипломатическо и политическо решение на обстановката. Това съобщи президентът Румен Радев в първата си тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, в наличието на международните водачи на нациите. 

От трибуната на международната организация той първо изрази съболезнования на околните на починалите в земетресението в Мексико, съобщи bTV. За България най-големият приоритет е отбраната на външните граници на Европейския съюз, сподели той. 

Президентът уточни, че България застава зад мирното решение на споровете в Сирия, Афганистан, Северна Африка и Украйна и осъди и последните провокации на Северна Корея.

Радев означи " исторически значимото "  споразумение за иранската нуклеарна стратегия, като акцентира, че използването му е от изключителна значимост за световната сигурност. Вчера съглашението беше подложено на критика от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в речта му пред Общото заседание. 

Радев по-рано през днешния ден се срещна с иранския си сътрудник Хасан Рохани и двамата разискаха опциите за двустранно съдействие.

Българският президент прикани за  " вълна от дипломация за мир ", с изключение на че се разгласи в поддръжка на Иранското нуклеарно съглашение, добавя Нова телевизия. Освен това България поддържа Паржкото съглашение за климата.

За да се оправи с коренните аргументи за продължителните военни спорове, Организация на обединените нации се нуждае от изчерпателен метод, който да сплотява напъните на превантивната дипломация, посредничеството и построяването на мира. Само по този начин можем да възстановим ръководството и да стабилизираме политическите, икономическите и обществени условия в засегнатите от рецесии страни, съобщи президентът, представен от пресслужбата му. 

В изявлението си на форума на най-високо ниво той акцентира, че нестихващите спорове в доста райони на света не престават да подкопават интернационалния мир и сигурност и човешките права. „ Проявите на принуждение опустошават локалните стопански системи, провокират огромни придвижвания на бежанци и мигранти и водят до разпространяването на заболявания, апетит и голямо човешко страдалчество “, сподели той. 

„ Международната миграция е световен феномен и единствено посредством взаимни старания, като Глобалния пакт по миграция, можем да осигурим уравновесен метод, който да включва спазването на човешките права и интернационалното филантропично право, както и ефикасен надзор на границите и реадмисия “, акцентира Румен Радев.

Президентът беше безапелационен, че страните имат права и отговорности да охраняват своите граници като главен детайл от своята национална сигурност. „ Силният граничен надзор е от извънредно значение, изключително за попречване на незаконната миграция и за премахване на трафика на хора “, добави още президентът.
 
Румен Радев беше безапелационен, че разоръжаването, неразпространението на оръжия за всеобщо заличаване и контролът над въоръженията са измежду главните стълбове на интернационалната сигурност. България препотвърждава своята цялостна поддръжка за признатия през 2015 година Съвместен изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия, като основен за районната и световната сигурност, акцентира президентът.

Президентът посочи, че насърчаването на равнопоставеността, битката с дискриминирането и съблюдаването на правата на индивида са от основно значение за постигането на дълготраен мир и стабилно развиване, като акцентира убедеността си, че зачитането на правата на индивида би трябвало да бъде главен приоритет на Организация на обединените нации.

Принципите ”Да не забравяме никого " и " първо да помогнем на най-нуждаещите се " не са просто политически заявления, част от уговорката, произлизащ от Дневен ред 2030 - в случай че в действителност целим избавянето на нашия свят от бедността, то тогава в действителност би трябвало да реализираме Целите за устойчивото развиване “, прикани още в изявлението си на форума президентът Радев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР