България кандидатства за финансиране от Механизма за свързване на Европа

...
България кандидатства за финансиране от Механизма за свързване на Европа
Коментари Харесай

Отново търсим финансиране за част от ж.п. линията Видин-София

България кандидатства за финансиране от Механизма за свързване на Европа за реорганизация на железопътната права Медковец – Срацимир, оповестяват от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.
Това е следващият опит за обезпечаване на финансиране за модернизацията на сектора. За ремонта са нужни 292 милиона евро. Проектът планува железопътната линия да минава по ново трасе. То ще бъде с 14 километра по-късо от остарялото, само че пък скоростта на влаковете ще бъде увеличена до 120 км/ч за товарни и 160 км/ч за пътнически, излиза наяве от известието.
Отсечката е част от ж.п. линията Видин - София. За ремонт и съвсем цялостната ѝ реорганизация се приказва от десетилетие. Още през първия програмен интервал беше планувано да бъде построено ново трасе до 2017 година Идейният план бе обновен, направен бе механически, започнаха подготвителни действия за строителството, в това число на отчуждителни процедури. В изследванията за сектора Видин - Медковец бяха вложени към 10 млн. евро.
Участъкът Видин - Медковец е с дължина 65 километра и за него са нужни 405 милиона евро. По трасето има 33 моста и два тунела с дължина 1985 м и 300 метра. Най-дългият от мостовете е 1050 - 1070 м и е висок 110 м. Линията е единична. Теренът, през който минава, е планински. Предвиждаше се строителството да стартира през 2016 година. Необходимите тогава средства бяха изчислени на съвсем 3 милиарда евро.
През 2018 година бяха направени опити парите да дойдат от механизма "Свързана Европа ", най-малко за сектора Видин - Медковец. Държавата обаче се отхвърли, защото това нямало да докара до действителен резултат за придвижването. Такъв би бил налице, единствено в случай че се модернизира цялото ж.п.направление София - Видин - Калафат - Крайова синхронизирано с румънския сектор.
Това железопътно трасе е извънредно значима част от Четвъртия паневропейски транспортен кулоар от Нюрнберг до Солун и Истанбул през "Дунав мост 2 ", споделят от транспортното министерство.
Срокът за утвърждение на плановете от Европейската комисия е доникъде на 2022 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР