България изпрати днес 12 строителни инженери в Албания, за да

...
България изпрати днес 12 строителни инженери в Албания, за да
Коментари Харесай

12 български инженери оценяват сградите след земетресението в Албания

България изпрати през днешния ден 12 строителни инженери в Албания, с цел да оказват помощ при оценката на постройките, потърпевши след земетресението. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред краткотрайно изпълняващият длъжността външен министър на Албания Гент Цакай.

Двамата разговаряха в Братислава в границите на срещата на външните министри от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Екипът инженери е дошъл в Тирана по молба на албанската страна в края на предходната седмица. Веднага след приемането на настояването вицепремиерът се е свързал с Министерството на районното развиване и благоустройството и с тяхно подпомагане Университетът по архитектура, строителство и геодезия е излъчил 12 експерти под управлението на проф. доктор инж. Богомил Петров от Катедра " Строителни материали и изолации ".
 Помагаме с 200 000 лева на Албания след опустошителното земетресение
Помагаме с 200 000 лева на Албания след опустошителното земетресение

Средствата ще бъдат утвърдени на утрешното съвещание на Министерския съвет

В 6.00 часа тази заран те са отпътували с техника за установяване на евентуалната здравина на напън на бетона, за сканиране на армировка и за ултразвукова диагностика на бетона, а към 17.00 часа българско време екипът е отпътувал от Тирана за Дуръс.

Цакай благодари за неотложно оказаната помощ. Реакцията ви е на същински другар, а същинските другари се познават в моменти като този , съобщи той.

По негови думи на Албания ще са нужни близо 700 млн. евро, защото н пъкъл 7000 души са останали без покрив.

Веднага след земетресението държавното управление ни отпусна и 200 000 лв. финансова помощ за Албания от бюджета на Министерство на външните работи.

По време на срещата с Гент Цакай министър Захариева удостовери поддръжката на страната ни за започването на договаряния с Албания за участие в Европейския съюз.
 БЧК изпраща помощ за 5000 души в Албания Обновена
БЧК изпраща помощ за 5000 души в Албания

Тя отпътува още днес
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР