България изпълнява поръчката на Запада, като отменя всичко свързано с

...
България изпълнява поръчката на Запада, като отменя всичко свързано с
Коментари Харесай

Митрофанова: България изпълнява поръчката на Запада, като отменя всичко свързано с Русия

България извършва поръчката на Запада , като анулира всичко обвързвано с Русия. Това съобщи съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова, представена от ТАСС. 

Според нея в София се пробват да ревизират събитията от Руско-турската война от 1877-1878 година, вследствие на която България получава самостоятелност, и да трансформират конституцията, в частност да анулират националния празник - Освобождението на страната от османско робство, който се празнува на 3 март.

" Опитът за смяна на конституцията - за пренасяне на националния празник в различен ден - е обвързван с днешната обстановка, опитът да се анулира Русия и всичко, което е обвързвано с нея. България в този момент се пробва да бъде в тренда на актуалния Запад. Вярвам че това, което се случва, е поръчков възторг, опит да се преформатира българското общество, да му се помогне да не помни историята си и в това време да се отклони от разискването на наболелите проблеми, проблемите за създаване на бъдещето ", сподели тя.

Митрофанова напомни, че през 90-те години както Русия, по този начин и други страни от някогашния социалистически блок се пробваха да преразгледат личната си история. В същото време, акцентира дипломатът, Руско-турската война, чиито основни събития бяха припомнени през август, има особено място в историята както на Руската федерация, по този начин и на България, което дава опция за продължение на съдействието, макар политическа обстановка.
 Правителството приготви почвата за преместването на МОЧА
Правителството приготви почвата за преместването на МОЧА

Промяната на статута ще даде опция на общинската власт да да извърши решението си

Руският дипломат в София напомня събитията, предшестващи освобождението на България, трансформирали връзките сред народите на двете страни в същински приятелски.

" Сега можете да чуете от някои политици, че Русия е влезнала във войната с Турция, единствено тъй като е желала да получи проливите (Черно море). Искам незабавно да подчертая, че това не е правилно. Както доста тъкмо сподели един български академик, учен Георгий Марков, " Руско-турската война е провокирана от пепелта на Априлското въстание (антитурското въстание на българите през 1876 година - прим. ТАСС) ".Развълнуваха се най-големите мозъци на Русия - Достоевски, Толстой, Чехов. тогавашното публично схващане, заявявайки се в отбрана на българите. И Александър II, който помнеше Кримската война и в началото не беше податлив да води война, реши да помогне, като написа в манифеста си, че съветският народ ще избави своите православни славянски братя ", изясни Митрофанова.

Дипломатът напомни и събитията от август 1877 година на Шипка, когато съветски войски и българско опълчение под командването на съветските генерали Фьодор Радецки и Николай Столетов отблъскват гневните офанзиви на турските войски на Сюлейман паша и отвоюват прохода.

" Битката при Шипка изигра решаваща роля в освободителната война за независимостта на България.  И всичко това българският народ помни доста добре. Струва ми се, че българите се отличават с изострено възприятие за историческа памет, без значение от превратностите на времето, те показват признателността си към своите освободители.Този ред не се е трансформирал в страната даже по време на комунистическия режим и през днешния ден Шипка продължава да е синоним на свободата, независимостта и суверенитета на България ", акцентира Митрофанова.
 Денков: Кой ще възрази националният празник да е 24 май?
Денков: Кой ще възрази националният празник да е 24 май?

24 май не ни вторачва единствено в миналото
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР