България изостава с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост.

...
България изостава с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост.
Коментари Харесай

България изостава с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост

България изостава с осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност. Страната ни към момента не е получила и втория финансов транш, който държавното управление очакваше в края на предходната година. Кои са промените, които бавят приемането на второто заплащане и в какъв размер ще бъде то?
 
Предоговарянето на Плана за възобновяване в края на предходната година " спря часовника " по второто заплащане, изясняват за Българска национална телевизия от финансовото министерство, защото Европейска комисия разполага с 2 месеца за оценка на поисканите промени. Предприети са били и ограничения за в допълнение доказване на осъществяването. Сега обаче няколко законопроекта бавят втория транш.
 
 Министерство на финансите Министерство на финансите Източник: Zonanews
Министерство на финансите:
" Предоговарянето в края на миналата година на процедура " спря часовника " на настояването, защото Европейска комисия разполагаха с два месеца за оценката му според регламента. Последва и продан с Европейска комисия по избрани ограничения, за които са нужни спомагателни доказателства за осъществяването. От страна на изпълнителната власт всички задължения са изпълнени, в това число по подготовка на промените ".
 
" Парламентът би трябвало да одобри разпоредбите за избор на членовете на Антикорупционната комисия, би трябвало да одобри новото решение за пътната карта за енергетиката, закона за персоналния банкрут и измененията в закона за сигналоподателите. Това са четирите неща, които остават. Всички са импортирани в Народното събрание, чакаме Народното събрание да ги одобри и това ще отключи второто заплащане ", сподели Асен Василев, министър на финансите в оставка.
 
 Пленарна зала на Народно събрание Пленарна зала на Народно събрание Източник: Zonanews
Когато тези законопроекти се трансфорат в настоящи закони, България ще получи второто заплащане по Плана за възобновяване, което е в размер от 653 млн. евро. Депутати показаха и други аргументи за забавеното осъществяване на ПВУ.
Предстоящи заплащания по ПВУ:
2-ри транш - 653 151 273 евро
3-ти транш - 711 702 214 евро
4-ти транш - 521 644 766 евро
Източник: МФ
 
" Нямахме постоянни държавни управления, само че също по този начин, плановете не са добре написани, станахме жертва на личния си триумф - 1 милиарда от средствата бяха орязани, защото се оказа, че България е минала през коронавирус рецесията по-добре от упованието и несъмнено, мегаломанският план за гига-мега-батерията, поради който няколко пъти беше преработен проектът, защото е изцяло неизпълним ", разяснява Димо Дренчев, " Възраждане ".
 
" Вътре има разнообразни неща, които са неприемливи за България. Ще изтъквам единствено едно от тях - това е за Марица-Изток, затварянето на мощности. Тези неща няма по какъв начин да не се отразяват на цялостното осъществяване на проекта. Доколкото знам закъсняват и с част от законодателните промени, които са поели ангажимент да се случат, с цел да се финансира ПВУ ", сподели Георги Гьоков, " Българска социалистическа партия за България ".
 
От парламентарните групи на ръководещото болшинство отхвърлиха коментар, до момента в който текат договарянията за състав на кабинет. През тази година страната ни ще подаде претенции към Европейската комисия и за третия и четвъртия транш, показват от финансовото министерство.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР