България избира нови кметове и общински съветници днес.Изборният ден започна

...
България избира нови кметове и общински съветници днес.Изборният ден започна
Коментари Харесай

България с ключов вот днес: Избираме нови кметове и общински съветници

България избира нови кметове и общински съветници през днешния ден.

Изборният ден стартира тъкмо в 07.00 ч.

 

През вчерашния ден Централната изборна комисия взе решение, с което отстрани машините за гласоподаване – остана само хартиената бюлетина.

 

По данни на ЦИК 58 партии и 9 обединения ще вземат участие в локалния избор. Секциите в цялата страна са над 11 000.

 

А над 6 милиона българи имат право на глас.

 

Над 30 000 са претендентите за общински съветници, към 1360 са претендентите за кметове на община, към 400 са претендентите за кметове на регион, които ще вземат участие в идните локални избори. 6600 са претендентите за кметове на кметства.

 

Изборният ден завършва в 20:00, като той може да бъде продължен до 21:00, в случай че има негласували гласоподаватели.

 

Избирател с непрекъснат и сегашен адрес в разнообразни обитаеми места може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес.

 

Услугата е налична и посредством електронно заявление през интернет страницата на ГРАО.

 

Редовните общински избори са основни, тъй като ще дефинират електоралната база и въздействието на главните партии в нестабилната политическа конюнктура в страната. Залогът е висок и тъй като вотът може да докара до смяна в нежните салда в централната власт, формирана от " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ след поредицата предварителни парламентарни избори от 2021 година насам.

 

Евентуален триумф на ГЕРБ, комбиниран със едва показване на сътрудниците им, би бил мотив партията да претендира за повече позиции в взаимното им ръководство, изключително след плануваната за март следващата година ротация, когато министър-председател ще стане нейния представител Мария Габриел.

 

За " Продължаваме промяната - Демократична България ", вотът се обрисува решителен - или ще даде нови сили и самочувствие на обединението, или ще я заплаши с разлъка. Неформалният, само че основен сътрудник на болшинството - Движение за права и свободи, разчита да утвърди и даже да разшири въздействието си в локалната власт, оставайки незаобиколим фактор на централно равнище.

  " Възраждане " ще тества дали продължава да върви във възходяща линия.

 

За Българска социалистическа партия вотът ще е опит да спре свободното рухване от петте гласувания в последните две години и да удържи въздействието си в по-малките обитаеми места, а " ИТН " за първи път ще мери сили в сходна конкуренция.

 

За локалния избор са разпечатани около 20 млн. хартиени бюлетини.

Бюлетините, с които ще би трябвало да подаде гласа си в неделя, са повече от тези на парламентарните избори: за общински съветници, за кмет на община, за кмет на регион и за кмет на кметство.

 

С химикалка, пишеща наложително в наследник цвят, в хартиената бюлетина би трябвало да се означи със знак " Х " или " V "  предпочитан претендент и/или общинска листа на партия или коалиция. За всеки избор има обособена хартиена бюлетина. Знакът се слага в границите на квадратчето с номера на определения претендент, партия и/или коалиция. За общински съветници може да се гласоподава преференциално. 

 

Във всички бюлетини за локалните избори има опция да се гласоподава с " Не поддържам никого ". Гласовете се броят единствено за изборната интензивност и не въздействат на крайното отчитане на вота.

 

Според информация на ЦИК, претендентите за кметове на общини са 1353, заобщински съветници - 30 231, за кметове на кметства - 6924, а за кметове на региони - 445 души.

 

Повечето са издигнати от 67-те партии и обединения, записали се за вота, както и от инициативни комитети.

 

Видеонаблюдението на броенето на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден съобщиха от Министерството на електронното ръководство.

 

Право на глас имат всички български жители, навършили 18-годишна възраст към деня на изборите, като се изключи поставените под забраняване и изтърпяващите наказване " отнемане от независимост ".

 

Избирателят може да гласува само в обитаемото място, където е непрекъснатият му адрес - този, записан в персоналната му карта, или където е регистриран по сегашен адрес. На локални избори няма изборни секции в чужбина, защото е в действие правилото на уседналост.

 

Имащите право на глас за тези избори са над 6 млн. души. 

Хората с трайни увреждания могат да гласоподават посредством преносима изборна кутия. Срокът за подаване на заявки за това изтече на 14 октомври. 

 

Местните избори се организират в два тура, но вторият е единствено за кметските листи, в случай че никой от претендентите не събере нужната поддръжка от над 50% от пуснатите бюлетини. Балотаж за избор на общински съветници няма.

 

За тези избори балотажите ще бъдат на 5 ноември.

Съставът на Общинския съвет в даденото обитаемо място се избира дефинитивно още на 29 октомври.

 

Избори за районни кметове се организират в София, Пловдив и Варна, защото те са единствените градове с районно разделяне.

Изборите за кмет на кметство има в обитаемоте места, които са с население над 100 души с непрекъснат адрес. Това значи, че не във всички села ще се гласоподава за кмет.

 

Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 ч., като се базират на анкети на изхода на изборните секции денем.

 

ЦИК би трябвало да разгласи формалните резултати по партии, обединения, локални обединения и самостоятелни кандидати не по-късно от 2 дни след изборния ден, т.е. до 31 октомври.

 

 

Телефони за контакт с Централната изборна комисия в изборния ден за подаване на тъжби и сигнали по отношение на гласуването в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година, както следва:

0885 926 505

0885 613 507

 

Повече от 15 000 служители на реда се грижат за реда и сигурността през днешния ден. Удостоверение за гласоподаване може да бъде получено в неделя.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР