България иска да участва в процедурата за концесиониране на пристанището

...
България иска да участва в процедурата за концесиониране на пристанището
Коментари Харесай

България иска 20% участие в концесията на порт Александруполис

България желае да взе участие в процедурата за концесиониране на пристанището в Александруполис, като придобие 20% в концесията. Това стана ясно след срещите на вицепремиера Асен Василев и още няколко министри от българското държавно управление с министъра на инфраструктурата и превоза на Гърция Константинос Караманлис, който е на аудиенция у нас.

Вицепремиерът Василев подчертава върху присъединяване на България в процедурата по концесия на пристанището в Александруполис. Той акцентира, че обезпечаването на свързаността ще помогне на страната ни за възстановяване на веригата на доставките и за по-широк достъп до различни енергоизточници. Министър Караманлис също акцентира, че включването на нашата страна в врата ще има основна роля и ще обезпечи връзка „ от море до море “ посредством свързването на Черно и Егейско море, се споделя в прессъобщение на финансовото министерство.

„ Все още обсъждаме към кой от консорциумите да се присъединим. Пристанището в Александруполис може да стане една от стратегическите точки в общата транспортна съгласуваност сред България и Гърция “, разяснява по-късно министърът на превоза Николай Събев.

Още тази година ще бъде открит нов граничен пункт при Златоград-Термес, а догодина пункта при Рудозем и Ксанти, бе обявено след срещите. Българската страна се е заела да ускори преминаването през пункта Маказа-Нимфея като ще бъдат сложени кантари за тежкотоварни коли. Така ще се облекчи трафикът през Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата-Промахон. 

Гръцкият министър Константинос Караманлис е показал, че се отваря нова страница в връзките сред двете страни във връзка с общите транспортни планове. Той е уведомил, че са оповестени търговете за реализирането на железопътен кулоар „ Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе “. През 2023 година следва подписване на контракти, а приключването на строителството е планувано към 2027-2028 година

По време на срещата е дискутирано и подобряването на транспортните връзки посредством построяването на скоростни пътища и железопътни линии сред България, Гърция и Румъния.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР