България имат определени шансове. Първата отсечка на Турски поток“ е

...
България имат определени шансове. Първата отсечка на Турски поток“ е
Коментари Харесай

Експерти: Ако иска руски газ, България трябва да действа, а не да говори


„ България имат избрани шансове. Първата права на „ Турски поток “ е издигната до крайбрежията на Турция и е изцяло допустимо, че втората права е издигната до акваторията на България и е останала в замразено положение “.

Това съобщи водещият специалист на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков, разяснявайки изказването на българския президент Румен Радев за това, че България се нуждае от директни доставки на съветски газ през Черно море.

[b]За всички ще бъде преференциално, в случай че маршрутът на втората тръба премине през България[/b], акцентира той. Експертът добави, че към този момент са подписани нужните междуправителствени съглашения за това. „ Но не би трябвало да се чакат свръхпечалби от преноса или някакви отстъпки в цената. Обемът няма да бъде огромен “, сподели Юшков пред РТ.

На 21 май Румен Радев заяви, че България е най-логичният вид за преноса на газ, както и Германия, където е построен газопроводът „ Северен поток “. По думите му, в страната към този момент е издигната и работи газотранспортна система, съединяваща България с останалите страни от Централна Европа.

Първият заместник-председател на Комитета по енергетика на Държавната дума Игор Ананских заяви пред „ Известия “, че строителството на „ Български поток “ зависи от съответните дейности на българската страна.

„ Без подозрение, газотранспортната система на България е доста развита. По принцип, тя е комфортно място за вход на съветския газ. И пътят за Южна Европа е по-кратък. Плюсовете са доста. Не е инцидентно, че по-рано „ Южен поток “ бе плануван през България. Но, за жалост, Европейски Съюз направи по този начин, че планът да бъде отсрочен. [b]До огромна степен сега доста неща зависят от България и от нейните съответни дейности, а не от приказки. Русия е подготвена да се върне към разискването на „ Южен поток “, или по този начин нареченият „ Български поток “ при по-ясна позиция на България “, сподели Ананских.[/b]
 Президентът Радев организира среща с премиера Медведев. Президентът Радев организира среща с премиера Медведев. / БГНЕС
По думите му, по-рано планът „ Южен поток “ беше анулиран поради това, че България се прислуша към мнението на Евросъюза, който не оцени вероятността на този газопровод.

„ Това не беше политически план, затова не трябваше да се регистрира мнението на Евросъюза. Ние неведнъж се опитахме да кажем това на българите. Тъй като планът е пазарен, затова, той зависи непосредствено връзките сред Русия и България “, добави Ананских.

На 21 май българският президент Румен Радев дойде в Москва, където се срещна с премиера Дмитрий Медведев. Днес той отпътува за Сочи. Там ще се състоят договарянията с съветския президент Владимир Путин. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР