България има значителни проблеми с правата на човека, сериозни проблеми

...
България има значителни проблеми с правата на човека, сериозни проблеми
Коментари Харесай

Държавният департамент на САЩ: България има проблеми с човешките права, корупцията и съдебната независимост

България има обилни проблеми с правата на индивида, съществени проблеми със правосъдната самостоятелност, корупцията, нетолерантността и рестриктивните мерки върху свободното изложение, включващо закани за принуждение над публицисти и корпоративен и политически напън върху медиите. Това се споделя в годишния отчет на Държавния департамент на Съединените американски щати за човешките права у нас за предходната година. Американското посолство в София разгласява частта от отчета, отнасяща се за България.

В отчета се оповестява за съществени корупционни прояви. Именно корупцията, дружно с неефективността и неналичието на отчетност са измежду посочените аргументи за ниското доверие в правосъдната система, макар че Конституцията и законите плануват тя да е самостоятелна. Изразява се угриженост от „ неналичието на правосъден надзор против решение на прокурор да не стартира следствие “ и от въздействието на прокуратурата върху Висшия правосъден съвет и магистратите.

Държавният департамент се стопира и на данните за нелегално подслушване и следене в България, като се базира на заключението на специфичната комисия в Народно събрание за над 900 лица, измежду тях политици, магистрати и публицисти, които са били обект на наблюдаване по време на антиправителствените митинги през 2020-та. В отчета е упоменато и следствието за полицейско принуждение против стачкуващи под колоните на Министерския съвет.

В документа се показва, че самостоятелни медии са били обект на открити офанзиви от политици на всички равнища и от административен и правосъден напън. Цитирано е изявление от май м.г. на някогашния шеф на БНР Андон Балтаков, че законът благоприятства политическата интервенция в ръководството на медиите посредством следено финансиране.

Споменават се и изказванията за нерегламентирани публични поръчки и предплатено преведени от предходните ръководещи огромни суми за към момента неизвършени действия и услуги така наречен инхаус процедури. Не са получени сигнали за съществени нарушавания по време на президентските и парламентарните избори, се споделя още в документа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР