България има шанс да си реши проблема с оборудването в

...
България има шанс да си реши проблема с оборудването в
Коментари Харесай

Щастливият край на АЕЦ Белене

България има късмет да си реши казуса с оборудването в Белене и да възвърне част от разноските по плана Украйна може да го употребява в АЕЦ " Хмелницка ", само че и да го употребява като аварийно за разнообразни други централи Предложението за договорката провокира остри рецензии от Българска социалистическа партия и " Възраждане " България има късмет да си реши казуса с оборудването в Белене и да възвърне част от разноските по плана Украйна може да го употребява в АЕЦ " Хмелницка ", само че и да го употребява като аварийно за разнообразни други централи Предложението за договорката провокира остри рецензии от Българска социалистическа партия и " Възраждане "
Тази година се навършиха тъкмо 42 години от Постановление №9 на Министерският съвет, с което през 1981 година е одобрена площадка " Белене " за построяването на втора атомна централа в България. За тези повече от четири десетилетия България е похарчила за плана близо 5 милиарда лв., правила е няколко първи копки, закупи реактори и друго съоръжение, създаде куп разбори за нуждата от такава мощ, само че действително централата по този начин и не стартира да се строи действително.

Темата " Белене " през годините беше комфортна политическа дъвка, само че и неоспорим източник на съветско въздействие в страната и сигурно вместо сила генерираше корупция. Само до преди месец служебния кабинет на Румен Радев говореше, че ще възроди плана и даже беше проведено публично посещаване на площадката, където някогашният енергиен министър Росен Христов загатна за присъединяване на френската EDF в него.
Реклама
Сега обаче наподобява, че окончателния завършек на тази сага е близо и той не включва реализирането на втората нуклеарна централа в България. По предложение на Делян Добрев от ГЕРБ депутатите от ръководещото болшинство, дружно с Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, взеха решение наличното нуклеарното съоръжение на АЕЦ " Белене " да бъде продадено на Украйна. Против са от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

Формално решението задължава министъра на енергетиката Румен Радев в период от 60 дни да организира диалози с украинското държавно управление за продажба на оборудването (реактори, парогенератори и помпи) при минимална цена от 1.18 милиарда лв. - колкото беше платено за него по арбитражното дело с " Атомстройекспрот ". И също по този начин анулира предходно решение на Народното събрание от 2018 година, с което тогавашното.

По информация на " Капитал " предварителните диалози с украинците за придобиването на оборудването за АЕЦ " Белене " към този момент са извършени и има огромна възможност договорката в действителност да се случи, освен това в къси периоди. Отворен стои въпросът по какъв начин Украйна ще откри финансиране за договорката на фона на войната и икономическите последици от нея. Възможно решение е пари да дойдат по линия на някои от интернационалните фондове за поддръжка на страната, чийто донори са Съединени американски щати, Европейски Съюз и други Разбира се не е изключено държавната украинска енергетика да разполага с нужните 600 млн. евро.
Фотограф: Евгени Ахмадзай Реклама
Ако договорката се реализира, това ще е огромен прогрес за България в изчистването на енергийната й тактика, в който " Белене " постоянно е стоял като воденичен камък. Ще се подобрят и финансите на НЕК, която действително заплати за съветските реактори, които не може да употребява.
Ядрена развръзка
" Много е значимо хората да схванат, че оборудването, което имаме е единствено 10% от една бъдеща нуклеарна централа в Белене. Всичко друго би трябвало да се построява занапред, което след войната на Русия в Украйна просто няма по какъв начин да се случи. Все едно в този момент имаме съединител и водна помпа и ни би трябвало кола, на която да паснат. Украинците обаче имат всичко останало и единствено това им липсва. А няма от кое място другаде да си го поръчат, с изключение на от нас. Това е обстановка, от която печелят и двете страни. ", сподели за " Капитал " Делян Добрев.

Ивайло Мирчев от Демократична България също счита, че това е най-хубавото решение за оборудването от " Белене ", което България по този начин или другояче не може да употребява.

Точно на противоположната позиция обаче са Българска социалистическа партия и " Възраждане ", които към този момент намерено пазят съветските ползи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР