България има потенциал и трябва да се развива като водещ

...
България има потенциал и трябва да се развива като водещ
Коментари Харесай

Президентът: България има потенциал да се развива като водещ изследователски и научен център в областта на високите технологии

България има капацитет и би трябвало да се развива като водещ проучвателен и теоретичен център в региона на високите технологии. Задачата не е лесна, изисква обединяването на доста институции, на напъните на университетските среди и на цялото ни общество. Това съобщи президентът Румен Радев, който взе участие в церемонията по откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ „ Св. Климент Охридски “ (INSAIT), в партньорство с двата най-големи софтуерни университета на Швейцария - Федералния софтуерен институт в Цюрих и Политехническия университет в Лозана. Целта на плана е да притегли преподаватели от международна големина в региона на компютърните науки и изкуствения разсъдък, да сътвори софтуерни водачи и откриватели на водещо равнище и да насърчи основаването на сполучливи стартъпи и бизнесмени.

„ INSAIT е ослепителен образец по какъв начин персона със своите дълбоки знания, професионален престиж, визия за бъдещето и голяма сила може да промени хода на историята освен за една страна, а за цялостен район “, означи президентът и изрази благодарност за неуморния труд към проф. Мартин Вечев, основател на INSAIT и професор в Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих, водещ академик в света на компютърните науки и изкуствения разсъдък.

По думите на президента основаването на този институт е съумяло да сплоти напъните на четири държавни управления – две постоянни и две служебни, които са постигнали единение и последователност в името на висока национална цел. „ Сигурен съм, че в случай че втората част на Българо-швейцарската стратегия продължи по този метод и създадем още няколко такива института, ще имаме доста по-благотворна политическа среда в България “, означи Румен Радев.

Преди церемонията в Националния замък на културата президентът организира среща с министъра на стопанската система, образованието и научните проучвания на Конфедерация Швейцария Ги Пармелин. Двамата разискаха вероятностите за продължение на Българо-швейцарската стратегия за съдействие, с която страната ни получава експертна и финансова поддръжка в области като поощряване на икономическия напредък и възстановяване изискванията на труд, обществена непоклатимост, социална сигурност, запазване на околната среда, върховенството на закона и подсилване на гражданското общество.

Президентът Радев акцентира устрема на България да затвърди постигнатите резултати и по време на втората част на програмата. „ Особено значими са триумфите в региона на професионалното образование, която обхвана хиляди български възпитаници, голям брой учебни заведения и компании “, уточни президентът. По думите му професионалното образование е фактор за понижаване на младежката безработица, за социална интеграция и насърчаването на доста дребни и междинни компании в разнообразни сфери.

Обща беше позицията, че Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ „ Св. Климент Охридски “ ще бъде от изгода за бизнеса, както в Швейцария, по този начин и в България, също по този начин ще способства за това, българските учени и студенти да остават и да работят в България, а резултатите от тяхната работа да бъдат от изгода и за двете страни.

Позитивната наклонност за увеличение на икономическия продан сред България и Швейцария, както и съдействието в областта на сигурността и защитата също бяха измежду тематиките, обсъждани на срещата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР