България има пълна готовност за въвеждане на Европейския цифров зелен

...
България има пълна готовност за въвеждане на Европейския цифров зелен
Коментари Харесай

МЗ: България е готова с въвеждането на европейския цифров зелен сертификат

България има цялостна подготвеност за въвеждане на Европейския дигитален зелен документ за имунизация против COVID-19. Това стана допустимо откакто Националният систематичен интегратор „ Информационно обслужване “ организира сполучливи проби и приключи интеграцията на българската система с тази на Европейската комисия, което значи, че българските документи са съвместими със системите на другите страни от Европейски Съюз, оповестяват от Министерство на здравеопазването. По правилник документът влиза в действие от 1 юли 2021 година, Централната система се чака да стартира работа още на 1 юни 2021 година, което ще даде опция на страните членки, които имат техническа подготвеност, да издават зелени документи още от идващия месец. Очаква се зеленият документ да улесни доста пътуването в европейските страни.

По правилник цифровият зелен документ е безвъзмезден. Европейската комисия дефинира три разновидността на документа - за съществуване на приключен имунизационен цикъл с една от утвърдените от Европейска комисия ваксини против COVID-19, при отрицателен тест за съществуването на вирус или при преболедуване. Трите разновидността съдържат специфичен QR код, посредством който оторизираните управляващи в страните от Европейски Съюз ще могат да ревизират валидността му.
Сертификатът за имунизация съдържа информация за имена и датата на раждане на имунизираното лице, кода по интернационалната подредба на лекарствените средства, комерсиалното название на продукта, производителя, партидата, датата на слагането на имунизациите, страната на слагане, имунизационния център и други наложителни атрибути.

При документа за съществуване на отрицателен тест за съществуване на вирус е разказан типът на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е направила теста и други, а документът за преболедуване включва информация за датата на първия позитивен тест за COVID-19 и валидността на документа. Важно е да се означи, че съгласно условията на Европейска комисия валидността на документа за преболедуване е не повече от 180 дни след първия позитивен тест.

Първоначално ще бъдат издавани единствено документи за имунизация, а документите за преболедуване и отрицателен тест се чака да влязат в действие след средата на юни.

Европейският зелен документ ще бъде част от електронното здравно досие на пациента. Всеки български жител има достъп до своето досие през здравно-информационния портал на НЗИС www.his.bg посредством дипломиран електронен автограф (КЕП) и има достъп до него на всички места по света, когато и да е.
Разработената от „ Информационно обслужване “ система ще прегенерира автоматизирано всички издадени до в този момент документи в новия европейски формат, когато регламентът влезе в действие. Старите документи ще продължат да бъдат годни на територията на България, като е очакван гратисен интервал до 12 август 2021 година, с цел да се избегне скупчването на хора за преиздаване.

В момента специалистите на „ Информационно обслужване “ създават апликация за мобилни устройства, която ще разреши на притежателите на здравни документи да разполагат с тях на мобилния си телефон или таблет, без да е належащо да ги разпечатват на хартия и да се струпват пред персоналните лекари или имунизационните центрове за издаване на документа. Това доста ще улесни жителите при пътувания, прецизират от здравното министерство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР