България има нужда от специалисти в областта на авиационната медицина

...
България има нужда от специалисти в областта на авиационната медицина
Коментари Харесай

​България има нужда от специалисти в областта на авиационната медицина

България има потребност от експерти в региона на авиационната медицина - една малко известна компетентност. Специалистите в нея наблюдават освен здравословното положение на водачите и тяхната валидност да летят, само че и изследват реакциите на човешкото тяло на неестествени за организма височини. Боряна Черганова посети Научно-приложния център по авиационна медицина и даже надникна в барокамерата, която се намира във ВМА.

Знаете ли, че на 19 000 м височина кръвта на човек стартира безусловно да кипи, а в случай че се издигнете на огромна височина, даже с лека простуда или болен зъб, можете да изпитате невероятна болежка. Реакциите на човешкия организъм са разнообразни в неестествената въздушна среда. Специалистите по авиомедицина са подготвени да разпознаят тези признаци незабавно.
Проф. Любомир Алексиев - ВМА: В момента се намираме в Хипобарния комплекс на ВМА, по този начин наречената хипобарна Барокамера, тя е предопределена за образование и тренинг на летателен състав към процесите провокирани от пониженото барометрично налягане и въздействието на хипоксията върху човешкия организъм. В момента има един квалифициран летец, който ще премине през подобен тренинг, той е в защитно облекло за въздействието на пониженото налягане, и с подготвеност да употребява кислороден уред за компенсиране на неналичието на О2.
Българска национална телевизия: Какви височини можете да симулирате?
Проф. Любомир Алексиев - ВМА: Ще бъде изкачен на височина до 7 000 метра със скорост 25 метра в секунда, като на 7 000 метра ще бъде откачена кислородната система, той ще почне да диша на място разредения въздух на 7 000 метра и ще изпита въздействието на хипоксията върху себе си.
На тази височина организмът на човек има ресурс от О2 единствено за няколко минути, по-късно човек умира. Реалните естествени реакции при неналичието на О2 съгласно експертите стартират с ускорение на пулса, задълбочаване на дишането, повишение на кръвното налягане, световъртеж, понижаване на цветната сензитивност на зрението.
Проф. Любомир Алексиев - ВМА: Даже организираме тест с цветни фигури и самите водачи откриват неналичието на някои чувства за цветно зрение. Караме ги да вършат някои математически задания, под въздействието на хипоксия стартират да вършат основни неточности при елементарни събирания.
За да се преодолее ниското налягане е наложително слагането на височинен костюм, който основава противоналягане.
Проф. Любомир Алексиев - ВМА: Така наречената линия на Армстронг 19 000 метра, на 19 000 метра в случай че няма противоналягане, кръвта в индивида стартира да кипи, трансформира се от течно във въздухообразно положение, което е несъвместимо с живота.
Пилотите наложително минават проби в авиационния център на всеки три години. Диляна Георгиева е водач на вертолет в Авиобаза Крумово. От 5 години е офицер и минава тест за реакциите на вестибуларния ѝ уред.
Диляна Георгиева - водач: Досега съм летяла на три вида вертолети на Бел 206, Ми17 и сега пилотирам Кугър. Вертолетната авиация не допуска прекомерно огромни претоварвания и прекомерно огромни физиологични промени в организма, само че въпреки всичко, човек би трябвало да бъде безусловно здрав, с добър вестибуларен уред.Проф. Любомир Алексиев: Столът на Барани е фиктивен от унгарският доктор Барани за проучване на вестибуларния уред и по какъв начин ротационните придвижвания влияят върху този вестибуларен уред. Оттук ние вършим заключения за степента на търпимост към вестибуларни дразнения при водачите. А в идващият миг правим и подготовка към пространствена дезориентация, която настава при раздразнение на вестибуларния уред и в този момент ще ви бъде демонстрирано едно такова вестибуларно проучване.
За страдание и в тази сфера се вижда дефицит на експерти, хора, които да познават в елементи освен физиологичните процеси, само че и да са подготвени да работят в полет. За страдание съгласно специалистите страната ни към момента изостава спрямо другите страни при потреблението на въздушния превоз за медицински потребности и превозване на заболели.
Проф. Любомир Алексиев: Ние към момента нямаме построена хеликоптерна незабавна здравна помощ, имаме обособени детайли, обособени компании се пробват да вършат нещо, само че няма система. А това е бъдещето. За незабавната медицина времето е значимо. Щом като времето е значимо, единствено въздушния превоз в избрани случаи може да го обезпечи това време. Те не се конкурират със земния превоз. Има места, където земния превоз не може да свърши работа. Има места, където търсене и избавяне може да се направи единствено с въздушен превоз и с лекари и сестри, които са готови да правят работа на борда на въздухоплавателно средство.
Засега във военната сфера има задоволително авиолекари. Остава неуреден обаче въпросът и по какъв начин младежите да бъдат подтиквани да останат в България и да работят за страната си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР