България има нужда от проевропейско управление, което по-бързо да решава

...
България има нужда от проевропейско управление, което по-бързо да решава
Коментари Харесай

Тома Биков: ПП е партия без лидерство, политически неграмотни са и не разбират функцията на политиката

България има потребност от проевропейско ръководство, което по-бързо да взема решение другите рецесии, които са пред страната. Не изброяваме обособени политически субекти, а споделяме за тези, които считат същото. Трябва да преодолеем политическата рецесия, тъй като без това не можем да решим никоя друга. В последната година и половина не може да се излъчи устойчиво ръководство. Това съобщи по Българска национална телевизия Тома Биков от ГЕРБ. 
" В момента това, което слушам от Политическа партия, ме води към една мисъл - след изборите или ще има държавно управление, или не. Шансът да няма не е по никакъв начин дребен. За мен една от опциите да имаме държавно управление е Политическа партия да има оптимално дребен брой депутати. Колкото по-малко имат, толкоз по-лесно е да има държавно управление. Те са политически необразовани и не схващат функционалността на политиката. Това е и повода да паднат единствено седем месеца след съставяне на кабинет. Да не решат никой проблем и да задълбочат рецесиите ", добави Биков.

На въпрос къде вижда благоприятни условия за съдружно ръководство, Тома Биков изрази мнение, че каква ще бъде формата на ръководство, в случай че се стигне въобще до съставяне на държавно управление, ще се реши след изборите. " Има разнообразни благоприятни условия. Ние не знаем каква ще е конфигурацията, нито кой с каква настройка ще е след изборите. Аз виждам опасения (започнаха от Политическа партия и ДБ), че България по механически път ще стане президентска република, само че това е конституционна процедура, по този начин бе и предишното лято - тогава не го виждаха. Но в случай че не желаят в този момент да е по този начин - би трябвало да положат старания да има постоянно държавно управление. Знам, че им предстоят сложни избори, само че политиката е място, в което човек би трябвало да прави сложни избори. Не на него да му е комфортно, а да вижда по-далече във времето. Проблемът е с водачеството. Политическа партия е партия без водачество ", акцентира той.

Относно предлагането на Слави Трифонов за референдум за промяна на ръководството на страната, Биков разяснява, че ГЕРБ е изрично последовател на парламентарната република. " За мен България не е подобаваща за президентска република. Има подобен ред в други страни - само че те са огромни, част от тях федерални. Българската система постоянно е била парламентарна република, преди този момент конституционна монархия - това я е предпазвало от корист с власт. Парламентарната република изисква повече диалогичност - изключително пропорционалната система. За да се промени конституцията би трябвало да има необятен спор. Не става единствено с референдуми и предпочитание. За мен в случай че има подобен спор - би трябвало да се води в цялото общество ", означи Биков.
 
Тома Биков разяснява и предлагането на ГЕРБ страната да влезе в бизнеса с горива. Той изясни, че концепцията на партията е по-скоро основаване на конкуренция от страната. " Лукойл създава бензина на ишлеме. Литаско купува, Лукойл преработва, Литаско продава с 1 лев по-скъпо. Идеята ни е основаване на конкуренция. Нека Литаско да си го прави, само че в случай че го прави и страната, ще коства с 1 лева по-малко. Откакто падна постоянното правителсто на Кирил Петков бензинът падна с 20 ст. ", сподели някогашният зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС в 47-то Народно събрание.

Попитан дали твърди, че някогашните ръководещи са отговорни за цените, Тома Биков напомни няколко безспорни обстоятелството. " Една от първите им срещи бе с " Лукойл " - не знам какво са правили, само че бензинът скочи. Не съм срещу срещи с " Лукойл ", само че е значимо цената да не скача. И тук не е проблем " Лукойл " - той преработва. Има една компания, която продава на повишена цена. Ние споделяме: " Защо да не са две ". Държавната компания (петролна) не стартира да работи. Голямата цел, заложена от закона, бяха данъчните хранилища. Да се разбие монопола. Това държавно управление не разрешиха това още с първото деяние - Демократична България, Политическа партия... Нашата цел не беше да създадем 50 бензиностанции държавни. Другото бе по-важно. И за мен не са били толкоз незапознати. И пари не са потънали. Върнати са в бюджета. В настоящия бюджет имаше заделени 8 милиарда за финансови разноски - те се върнаха също в бюджета ".

Той разяснява и концепцията на служебното държавно управление да се възобновят диалозите с " Газпром ". " Със сигурност в настоящето състояние, в което се намираме - имаме газ до октомври. По всички проличава, че ще вървим. Арбитражът ще реши от кого е нарушен контракта. Дали ще спечелим ние - нашият съвет е да се наемат доста сериззни юристи. Арбитражът значи, че както не сме получили газ, по този начин може да го платим два пъти. А настрана - ние от през днешния ден би трябвало да стартираме да търсим възможнсти за дълготрайни контракти отвън " Газпром ". А в случай че можем да го осъществим с " Газпром " - не мисля, че някой има нещо срещу ", добави Тома Биков.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР