България има наказателна процедура в последна фаза, има дело в

...
България има наказателна процедура в последна фаза, има дело в
Коментари Харесай

Сандов: Някои мощности на ТЕЦ Марица 3 може да бъдат затворени |

България има наказателна процедура в последна фаза, има дело в Европейския съд в Люксембург, което сигурно ще бъде отрицателно, защото България не покрива равнищата на серен диоксид в този район. Ще трябват по-крути дейности, в това число може да се стигне до затваряне на някои мощности от Топлоелектрическа централа " Марица 3 ". Това коментира пред Българска национална телевизия Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите след вчерашния следващ случай на обгазяване със серен диоксид в Димитровград.

По думите му, Топлоелектрическа централа " Марица 3 " има доста дребен дял в енергийната система и затварянето на мощности това няма да докара до " нищо трагично ".

Екоминистърът е безапелационен, че в прехода към зелена сила няма да има всеобщи съкращения на служащи в района на огромните централи.

В тези комплекси ще бъдат непокътнати работните места, цялата обществено икономическа база. Но - те ще работят съгласно потребностите, а не непрекъснато, тогава, когато България има повече потребност от еленергия, главно през зимния интервал. Дотогава те ще работят на по-нисък потенциал, изясни Сандов.

Според него има два доста значими акцента в Плана ни за възобновяване и резистентност, ориентирани към зеления преход. Единият е всеобщо нахлуване на възобновими източници и на второ място - създаване на цех за произвеждане на акумулатори, предпазване на тази сила и апаратура за преработване.

" Мариците " ще работят, до момента в който към момента не са стопански прекомерно мъчителни и до момента в който България няма различен метод за обезпечаване на енергийната си самостоятелност, с цел да бъде самостоятелна от импорт на енергийни първични материали от чужбина. Говори се за период на затваряне, само че той е най-далечният в Европейски Съюз - приказва се за 2038 година ", сподели Сандов.

Предвид войната в Украйна и проблемите с доставките от Русия, е допустимо да има един интервал може би идващите 1-2 години, в който е допустимо даже България да изнася въглища за прилежащите ни страни, с цел да може да се подсигуряват доставките, добави вицепремиерът.

Впоследствие ще стартират да излизат хора от минно-добивния бранш и ще влизат в другия - за енергиен преход към зелена сила. Има голям брой работни места, които ще са идентични до тази работа, която имат, при идентично, а може би по-добро възнаграждение и при доста по-добри условия на работа. Стоят на вратата и чакат големи вложения във ВЕИ бранша, притесняваха ни големите пикове на ползване и те ще могат да бъдат обезпечени през тези мощности за предпазване, уверен е Сандов.

Според него в плана за  цех за акумулатори, няма метод да има лобизъм, ориентиран към конкретно дружество.

Когато имаме война в Украйна, да мислим за нови газови мощности, е просто закононарушение против страната, акцентира той.

Сандов заяви изрично, че за утвърждението на Плана ни от Европейска комисия не са поемани политически задължения, свързани с начало на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз.

Вицепремиерът разяснява и тематиката дали има напрежение в ръководещата коалиция поради разногласията по разнообразни въпроси през последните дни. Според него, това е знак за завръщане на парламентаризма и демокрацията. Тези диспути са нужни, даже на моменти да са разногласия, това е потребно за обединението.

По въпроси като това дали България би трябвало да изпрати военна помощ на Украйна или да разгласи съветския дипломат за личност нон грата, ще реши парламентарното а не съдружното болшинство, безапелационен е Сандов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР