България има лодка, която ще участва във финала на Световното

...
България има лодка, която ще участва във финала на Световното
Коментари Харесай

Иван Янкулов и Цветомир Малинов ще гребат за медалите в Пловдив


България има лодка, която ще взе участие във финала на Световното състезание по гребане за юноши и девойки в Пловдив. Двойката без кърмчия Иван Янкулов и Цветомир Малинов се пребори в здрава борба за третото място в своя полуфинал и на следващия ден ще гребе в старта, който ще разпредели медалите и местата до 6-о. Българите бяха изпреварени единствено от лодките на Германия и Канада.

„ Чувстваме се доста добре. Добре минахме през гонката и се запазихме за финала! “, сподели Цветомир. Както във вчерашния репешаж, по този начин и през днешния ден нашите момчета изковаха триумфа във втората част от надпреварата.„ Когато 5 лодки финишират в 1 секунда, последните метри са решаващи и би трябвало да са на макс “, добави го Иван.

Българите имаха задявка с италианската лодка и преди полуфинала се майтапиха, че в случай че не са преди тях в класирането, ще се откажат от спорта.

„ В първите серии ни водиха доста безапелационно като времена. Но най-после видяхме, че не са толкоз страшни и даже не съумяха да се класират за финала. Нашите упования за финала са по-скоро реалистични. Влизаме в него с доста мощни страсти и единствено напред и нагоре. Даваме всичко от себе си “, изясни Малинов.

Двамата се надяват да гребат още веднъж на Гребния канал в Пловдив и през 2023 година, когато там ще се организира Световното състезание за мъже и дами до 23 години.

Помощник-треньорът в националния тим, отговарящ на юношите Веселина Алексиева беше разтреперена от страсти след триумфа.

„ Изключително щастлива съм, тъй като за мен като треньор това е първи край на Световно състезание. Благодаря на момчетата, че съумяха да се активизират и да осъществят това, за което се готвихме 7 месеца. Благодаря на президента на федерацията Свилен Нейков и на Румяна Нейкова, които бяха неразделно до нас от самото начало. Благодаря на цялата федерация и на всички, които повярваха в нас. Надявам се момчетата както от двойката без, по този начин и от четворката скул да се запазят прочувствено и да продължат да упражняват този толкоз хубав, само че сложен спорт “, сподели Алексиева.

Четворката ни скул Христо Нешев, Иван Табаков, Васил Шунтов и Стефан Мутич не съумяха да стигнат до финала, откакто приключиха 6-ти в полуфинала.

Скифьорът Иван Йорданов остана на втора позиция във край С и е 14-ти в общото класиране.

„ Участието ми на Световното състезание не може да се съпостави с нито едно друго съревнование. Страхотно и незабравимо прекарване. Научих се да чакам непредвиденото, да не недооценявам съперниците си, само че и в същото време да не спирам да си имам вяра. Бъдещите

ми цели са да вземам участие във допустимо най-вече надпревари, като с всяко свое присъединяване да се построявам като все по-добър гребец и да усъвършенствам представянето си. Искам да се състезавам и да съставлявам България в гребането “, сподели Йорданов, за който надпреварата към този момент завърши.

Президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков беше доста прочувствен по време на българските гонки, след което разяснява представянето ни.

„ Всеки взе това, за което е упражнявал и работил. Радваме се че двойката без съумя да влезе на край на Световно състезание, което не се беше случвало от много време в тази дисциплинираност. Имаме още работа в четворката, само че е хубаво, че за разлика от Европейското през предходната година, в което не участваха 12 тима, в това число водещи като Германия и Италия, тази година с дребни изключения, всички са тук. За този шампионат направихме добра подготовка, само че за жалост изпускаме детските години – първа, втора младша, първа старша и в последната старша съживяваме нещата, само че това не е задоволително. Трябва този развой да се стартира по-отрано. Труден спорт сме, подвластни сме от водоеми, на „ Панчарево “ да вземем за пример дистанцията е 800 м, само че ние би трябвало да се организираме и да подобрим работата в клубовете “, разяснява президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

Финалът с присъединяване на двойката ни без кърмчия е в 11.20 часа на следващия ден. В 10 часа е край Б на четворката ни скул.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР