България има голям потенциал да бъде важен фактор на Балканите.

...
България има голям потенциал да бъде важен фактор на Балканите.
Коментари Харесай

Да не очакваме големи резултати от срещата ЕС-Турция, прикани Надежда Нейнски

България има огромен капацитет да бъде значим фактор на Балканите. Това съобщи пред Българска национална телевизия посланикът на България в Република Турция Надежда Нейнски.
Според нея не трябва да се отдава прекомерно огромна значимост на срещата на върха сред Европейски Съюз и Турция, която беше във Варна на 26 март, оттатък това, че разговорът към този момент е възобновен.

" Срещата сред Европейски Съюз и Турция беше доста значима, само че не трябва да се натоварва с несъразмерни упования ", съобщи посланикът на България в Република Турция Надежда Нейнски. Срещата е значима с това, че двете страни са почнали още веднъж да си приказват, и то по горещите тематики, добави тя.

Тя акцентира значимостта на това страните на Балканите да са свързани както физически, по този начин и духовно без да загатва изявлението на Еродаган за душевните граници на страната му.

Припомняме, турският президент Ердоган в своя тирада от 11 март 2018 година бе декларирал, че Кърджали е част от " душевните граници " на Турция. В отговор от Министерство на външните работи излязоха с позиция, че всяка страна с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат отвън физическите. От Министерство на външните работи подсетиха, че днешните граници са одобрени с интернационалните контракти и не подлежат на преразглеждане.

" Радвам се, че държавното управление продължава дейната политика на Балканите ", съобщи Надежда Нейнски. Тя уточни, че е имало време, когато Балканите не са били приоритет за страната ни, въпреки че тя има неоценима експертиза за региона.

България има огромен капацитет да играе значима роля в района. И това е една огромна инвестиция, съобщи Неински. Тя уточни, че сходна инвестиция са напъните на България, в границите на Българското европредседателство - да се усъвършенства свързаността сред страните на Балканите. Свързаността дава опция на народите да се опознаят по-добре и да намерят общото между тях, а не това, което ги разделя.

Отношенията сред съседите са по-сложни от връзките сред две обособени страни, уточни българският дипломат в Турция. Това прави положителните интернационалните връзки на Балканите нужда. Според Нейнски е значимо, че връзките сред България и Турция стават без медиатор.

За образец тя даде конференция за трансграничното съдействие в Одрин в края на този месец, която ще бъде част от визитата на европейски делегации в разнообразни елементи на Турция.
На нея ще се сложи въпросът за използването на съглашението сред Европейски Съюз и Турция за бежанците и положителните практики сред България и Турция в отбрана на границите. Ще има представители от българска и турска страна, на Европейски Съюз и на " Фронтекс ".

Други образци за положителни междусъседски връзки сред България и Турция са общите планове от енергетиката и от социална значимост. За образец тя даде възобновяване на така наречен " Желязна черква " в Истанбул. Обновеният български храм е добър знак на разговора, добави посланикът ни в Турция.

В момента фокусът в Турция са президентските избори, съобщи Нейнски. В Сирия се отразяват ползите освен на световните суперсили, само че и на районните играчи като Турция, съобщи Нейнски и предвижда, че обстановката в Сирия ще повлияе на изборите.

Българските жители в Турция могат да контактуват когато и да е с посолството ни посредством фейсбук страницата му, уточни Нейнски. Основните въпроси, които българските изселници там слагат, са консулски, добави тя. По думите ѝ българските изселници в Турция са " част от общата мозайка на българо-турските връзки ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР