България има доста усложнена система, за разлика от много други

...
България има доста усложнена система, за разлика от много други
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Темата, която не виждаме, е добре покрита от Закона за бюджета 

България има много усложнена система, за разлика от доста други страни-членки, във връзка с обществената поддръжка на хората. От една страна, през осигурителната система има отбрана за разнообразни типове осигурителни опасности, в това число по този метод се генерират и средствата за пенсии, за майчинство, за болнични. Но въпреки това, с годините доста добре се разви и системата за обществено подкрепяне и обществени услуги. И въпреки да сме във връзка с компенсациите по-назад от европейските страни, това касае и системата за опазване на здравето, имаме въпреки всичко много сериозна развита система за обществени помощи и адресиране на характерни потребности, да вземем за пример на хора с увреждания. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Зорница Русинова, някогашен обществен министър и настоящ председател на Икономическия обществен съвет на Република България.

Въпреки всичко това по думите й в България има потребност огромна част от тази система да се реформира: " Но един от сериозните плюсове е, че ние имаме добра система за отбрана при безработица, относително много дълги интервали по отношение на други страни-членки, добра отбрана във връзка с майките – ние сме страната с най-дълго майчинство и добре платено през първата година, в това число и втората година е платено, въпреки и минимално, което в огромна от част от другите страни на Европейския съюз го няма ".

Една от главните рекомендации на Икономическия и обществен съвет е да се обърне внимание на службите по трудова медицина: " За да може да се актуализира нормативната база, която ги контролира, и методът, по който работи цялата система, тъй като предварителната защита и профилактиката са в основата на това да имаме по-здрава нация. И това касае и възстановяване и на изискванията на труд в предприятията. По-скоро е малко да се обърне внимание на пазара на труда, тъй като тематиката, която някак си не виждаме, е добре покрита от Закона за бюджета – методът, по който, въпреки и малцина, неактивни безработни хора, изключително младежи, се засилват и с какво може страната да поддържа работодателите за казуса, който съвсем всеки бранш има, с неналичието на фрагменти. Както и тематиката за приходите, тъй като отвън дебата за минималната работна заплата, няма съответни политики, които се развиват във връзка с междинните приходи ", разяснява Зорница Русинова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР