България и Великобритания установяват дипломатически отношения през 1879 година. Тогава

...
България и Великобритания установяват дипломатически отношения през 1879 година. Тогава
Коментари Харесай

България открива дипломатическо агентство в Лондон през 1903 година

България и Англия откриват дипломатически връзки през 1879 година. Тогава лорд Уилям Палгрейв, дипломатически сътрудник и общоприет консул, връчва акредитивните си писма на княз Александър Батенберг на 23 юли същата година. България открива дипломатическо агентство в Лондон на 27 септември 1903 година с първи дипломатически сътрудник Димитър Цоков.

По този галерия споделя за историята и съвремието на българо-британските връзки. Тя е отдадена на 140-години от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни.

"Твърдо съм уверена, че каквато и да бъде развръзката, Брексит не е епилогът на нашите връзки. Англия остава наш сътрудник, съдружник и другар в Европа. Това съдействие е належащо да се резервира ", съобщи външният ни министър. Екатерина Захариева. В рамките на Европейски Съюз двете страни отстояват близки позиции по редица въпроси в браншове като сигурност, битка с тероризма, опазване на здравето, обучение.

Най-голямото доказателство за близостта сред жителите на нашите две страни обаче се крие в статистиката на летище "София ". Лондон е дестинация номер едно от летище "София " за първите шест месеца на годината.

Според Ема Хопкинс дипломат на Обединеното кралство в София, без значение дали Англия е във или отвън Европейски Съюз, ние ще продължим да сме близки другари. "Някои неща остават непроменени и това е са общите полезности, които споделяме ", сподели Ема Хопкинс.

Част от доказателствата за отдавнашните и близки връзки сред българи и британци се съхраняват, както в паметта на българите - за първите изявления за Баташкото кръвопролитие в английската преса, по този начин и в библиотеката на Министерството на външните работи. Там се пазят пътеписите на първите английски пътешественички по нашите земи, които разрушават остарели показа за Балканите, хвърляйки мостове сред Изтока и Запада, и способстват за преоткриването на района.

Общата галерия, формирана от експонати на Дипломатически институт при Министерство на външните работи и на английското посолство, е ситуирана в парадното предверие на министерството. Дипломатическият ни институт показва пътеписите на седем английски пътешественички по нашите земи и срещите им с Балканите от началото на XVIII век до Първата международна война.

Изложбата на английското посолство е готова за юбилейната годишнина и подчертава върху двустранното съдействие в образованието и културата, връзки сред хората, сигурността и защитата, бизнеса от определяне на дипломатическите връзки с България до момента.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР