България и Унгария са единствените страни от Европа, които не

...
България и Унгария са единствените страни от Европа, които не
Коментари Харесай

Само България и Унгария не дават военна помощ на Украйна

България и Унгария са единствените страни от Европа, които не дават военна помощ за Украйна, а нашата страна даже не има намерение да даде на Киев филантропична помощ на двустранна основа, а единствено в границите на механизмите за съдействие на Европейски Съюз И НАТО. Това се споделя в, направен по поръчка на Долната камара на английския Парламент, във връзка присъединяване на Обединеното кралство в поддръжката за украинската войска. Англия първа в света даде на Украйна смъртоносна военна помощ – 3615 противотанкови оръжия, представляващи портативни гранатомети с тегло от едвам 12,5 кг, поразяващи цели на 600 метра.

България неведнъж заявява, че няма да даде военна помощ, в това число желаните от президента Володомир Зеленски руски изтребители. Страната ни отпусна филантропична помощ, само че не непосредствено на украинското държавно управление, а посредством Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз. Сред тях са " обилно " количество палатки – цели 30 на брой, 450 спални чували и 1000 походни кревати.

Ето и каква помощ дават обособените страни от Европа съгласно отчета на английския Парламент:

Белгия

На 26 февруари белгийският министър председател Александър де Кро разгласи, че Белгия ще доставя 2000 картечници и 3800 тона гориво на Украйна. На 27 февруари той разгласи спомагателен пакет оръжия - 3000 автомати и 200 противотанкови оръжия.

България

Българският министър-председател Кирил Петков, правейки коментар след изказванията на Върховния препредставител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел по отношение на опцията за изпращане на изтребители до Украйна, съобщи, че България не би взела участие в такава самодейност. Петков съобщи, че " не са поети задължения за български бойци. В момента имаме малко летящи самолети и те не могат да бъдат доставени в друга страна. " Той също по този начин изключи непосредствено изпращането на двустранна помощ в Украйна, като съобщи, че във връзка с военно-логистическата поддръжка, " в случай че се направи нещо, това ще да бъде на равнището на Европейски Съюз и НАТО и няма да бъде изпратена от България в Украйна ".

Хърватия

Хърватия се съгласи да изпрати пехотни оръжия и защитни средства, задоволителни за съоръжение на четири бригади. Стойността на оръжията е 16,5 млн. На 1 март хърватският министър на защитата Марио Баножич в детайли съобщи, че " става дума за пушки и картечници с диаметър, пожелан от украинската страна ".

Чехия

Чешката република разгласи, че доставя 30 000 револвера, 7000 автомата, 3000 картечници, няколко дузини снайпери и към милион патрона до Украйна. Чешкото държавно управление към този момент се беше съгласило да подари към 4000 броя артилерийски снаряди на стойност 1,7 милиона $ на Украйна.

Дания

В края на януари 2022 година датският министър председател Мете Фредериксен съобщи, че е подготвена да изпрати военна помощ в Украйна, както и че датските военни към този момент дават препоръки на украинските си сътрудници в области като киберсигурността. След като започнаха съветските военни интервенции, Дания съобщи, че е подготвена да трансферира елементи от почти 300-те ракети " Стингър ", които датските отбранителни сили щяха да унищожат, както и 2700 гранатомети. Дания също ще обезпечи бронирани жителки, чанти за първа помощ и мобилна болница за Украйна.

Естония

През юли 2020 година Естония изпраща пратка от 2400 полуавтоматични револвери " Макаров " в Украйна. Естонското държавно управление добави в този момент, че възнамерява да изпрати 122-милиметрови гаубици и ракети " Джавелин " в украинската войска.

Финландия

На 27 февруари 2022 година Финландия разгласи, че дава " военно защитно съоръжение " за Украйна. Това включва 2000 бронежилетки, 2000 композитни каски, 100 носилки, както и съоръжение за две спешни станции за медицински грижи. Правителството също по този начин даде на Естония лиценз за реекспорт за Украйна на артилерийски оръжия и боеприпасите им, които Естония е закупила преди този момент от Финландия.

Франция

На 25 февруари ръководителят на Франция Макрон съобщи пред френския парламент, че страната в този момент ще обезпечи отбранителна техника на Украйна, само че не сподели в детайли какво ще бъде оборудването.

Германия

На 26 февруари немското държавно управление разгласи, че в този момент ще доставя смъртоносни оръжия на Украйна, в това число 1000 противотанкови оръжия и 500 противовъздушни отбранителни системи.

В допълнение Германия ще изпрати 14 бронирани транспортни средства и до 10 000 тона гориво.

Гърция

На 27 февруари Гърция разгласи, че изпраща военна помощ включваща муниции, автомати " Калашников " и ракетни установки в Украйна.

Унгария

Унгария съобщи, че няма да изпрати оръжия в Украйна.

Ирландия

В сходство с обичайна си политика на военна индиферентност вноските на Ирландия в размер на 9 милиона евро за Европейския механизъм за мир (EPF) на Европейски Съюз ще отидат за даване на нелетални материали като медицински доставки, гориво, каски и жилетки т.е. въпреки всичко ще се употребяват за военна помощ, въпреки и не офанзивна.

Италия

На 28 февруари италианският кабинет се съгласи да изпрати пакет от смъртоносни оръжия в Украйна в това число, ракети " Стингър ", " Земя-въздух ", минохвъргачки и противотанково оръжие, тежки картечници " Браунинг ", леки картечници вид MG.

Латвия

Латвия стартира да дава смъртоносни оръжия през януари 2022 година, като изиска позволение от Съединени американски щати да даде противовъздушни ракети " Стингер " на Украйна, дарени от Вашингтон. Разрешението дойде и ракетите са към този момент в украинската войска.

Литва

Литва стартира да дава смъртоносни оръжия на Украйна през януари 2022 година, като получи утвърждението на Съединени американски щати за изпращане на оръжия, дарени от Америка. Освен това са изпратени автомати " Калашников " и боеприпаси.

Нидерландия

Страната подари 100 снайперски пушки с 30 000 патрона муниции, както и радарни устройства и детектори за противопехотна защита. На 26 февруари холандското държавно управление съобщи, че ще изпрати 200 противовъздушни ракети " Стингър ", както и 50 противотанкови установки " Панцерфауст-3 " и 400 ракети.

Норвегия

Норвежкият министър-председател Йонас Сторе съобщи на 26 февруари, че ще обмисли дали Норвегия би трябвало да изпрати военно съоръжение в Украйна. (Впоследствие Осло реши да достави каски и бронежителки – б.р.)

Полша

На 31 януари 2022 година полското бюро за национална сигурност удостовери, че Полша ще достави Украйна с " отбранителни муниции ", в това число противовъздушно оръжие. На 1 февруари полският министър председател Матеуш Моравецки в детайли разказва, че военната помощ ще включва " десетки хиляди патрони и артилерийски снаряди, противовъздушни ракетни комплекси, както и леки минохвъргачки и разследващи дронове, и други отбранителни оръжия ".

Португалия

Португалия ще " изпрати военно съоръжение в Украйна по искане на украинските органи ", само че не е предоставила детайлности за това, което това може да е то.

Словакия

На 26 февруари словашкото държавно управление утвърди военна помощ на стойност 11 милиона евро, в това число 120-милиметрови артилерийски муниции и гориво. Впоследствие бе разгласен спомагателен пакет военна поддръжка, включваща 486 ракети за въздушна защита и 100 установки за изстрелването им.

Словения

Словения изпрати пушки, муниции и каски в Украйна, заяви словенският министър на защитата на 28 февруари.

Испания

На 28 февруари испанският министър председател Педро Санчес съобщи, че Испания ще бъде подготвена да изпрати отбранителна военна техника в Украйна, само че изключи изпращането на офанзивни оръжия, частично заради опълчване от съдружния си сътрудник лявата партия " Унидас Подемос ". След рецензии от опозиционните партии обаче Санчес съобщи, че е трансформирал политиката си, като на 2 март съобщи, че Испания в този момент ще изпрати офанзивни оръжия, без да дава детайлности.

Швеция

Шведският министър председател Магдалена Андерсон разгласи на 27 февруари, че " Швеция предлага директна поддръжка за въоръжените сили на Украйна. Тя включва 135 000 полеви дажби, 5000 каски, 5000 щитове и 5000 противотанкови оръжия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР