България и Турция заедно да предложат Желязната църква Свети Стефан

...
България и Турция заедно да предложат Желязната църква Свети Стефан
Коментари Харесай

Рашидов: България и Турция заедно да предложат Желязната църква за ЮНЕСКО

България и Турция дружно да предложат Желязната черква " Свети Стефан " в Истанбул да бъде вписана в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО, тъй като тя е неповторим монумент на културата - това е мнението на ръководителя на отрасловата комисия в Народното събрание и някогашен министър Вежди Рашидов.

В Анкара той разяснява тематиката с турския си сътрудник Емруллах Ишлер, съобщи Българска телеграфна агенция.

Желязната черква бе напълно реставрирана при започване на предходната година. За откриването и участваха министър председателят Бойко Борисов и турският президент Ердоган.

Ишлер показа, че реставрацията на Желязната черква е отличен образец за устрема на двете страни да покажат в цялостния му искра за генерации напред един храм, в който са въплътени гений и ентусиазъм.

Турция и България правят оценка високо напъните на двете страни за запазване на културното завещание, а концепцията за взаимни оферти за записване в тъй наречените Индикативна листа на ЮНЕСКО може да бъде разширена в бъдеще.

Двамата разясниха позитивно и двустранно съглашение за попречване на незаконния трафик на културни полезности от времето на Рашидов като министър.

Je се сплотиха към нуждата от задълбочаване на съдействието сред двете парламентарни комисии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР